Alois Láznička si převzal Cenu města Zlína

foto: David Peška
ZLÍN – Z rukou primátora Jiřího Korce si převzal výroční Cenu města Zlína Alois Láznička – vývojář, patriot a legenda orientačního běhu. Ocenění získal za svou celoživotní práci.

Jsem rád, že letošní cenu získal právě Alois Láznička, typický Zlíňák, jenž si prošel továrnou ZPS a výrobou obuvi, kterou rozvíjel po celém světě a nesl tak dobré jméno zlínských škol a samotného města. K tomu ještě navíc zvládal propagovat orientační běh a starat se o děti a všechny tak motivovat ke zdravému životního stylu,“ uvedl primátor Korec.

„Ceny Města Zlína si nesmírně cením. Zařadit se do společnosti oceněných, v níž je třeba cestovatel Zikmund nebo architektka Jiřičná a další významné osobnosti, to je pro mě velkou ctí,“ řekl oceněný Láznička. Ve slavnostním projevu poděkoval za podporu svým sportovním přátelům, spolupracovníkům, a hlavně své rodině a manželce Evě.

Alois Láznička se narodil 29. března 1936 ve Zlíně. Lásku ke sportu v něm probudil už jeho otec. Po válce se tak věnoval skautingu a byl členem Sokola. Svou první medaili získal v roce 1954, kdy se stal vítězem dorosteneckého přeboru republiky.

Vrcholem jeho kariéry byla účast na prvním světovém šampionátu orientačního běhu ve Francii v roce 1966. A když nadobro svlékl reprezentační dres, věnoval se tréninku mládeže.

V roce 1966 promoval na Vysokém učení technickém v Brně a začal pracovat v Závodech přesného strojírenství Gottwaldov/Zlín. Spolu se svými kamarády za zlínského oddílu orientačního běhu stál u zrodu speciální obuvi právě pro orientační běžce.

Před odchodem do důchodu jej ještě čekalo několik pracovních cest. Modernizoval tak obuvnické továrny v Alžíru, Polsku, Rusku a na Ukrajině. V Mongolsku potom pomáhal postavit obuvnické lapidárium.

Láznička předvedl i své učitelské dovednosti, když externě přednášel na SOU obuvnickém ve Zlíně. V roce 2006 potom založil ve spolupráci se zlínským magistrátem Zlínskou olympiádu škol v orientačním běhu. A o osm let později byl uveden do Síně slávy orientačních sportů.

I když si už užívá důchodu, je Láznička pořád aktivním orientačním běžcem. V roce 2018 vybojoval na mistrovství světa veteránů v Dánsku v kategorii 80+ zlato ve sprintu. V roce 2022 pak získal na dalším světovém šampionátu v kategorii 85+ dvě stříbrné medaile ve sprintu a na klasické trati.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x