Angelina a Saša. Nová škola, noví kamarádi

Foto: zlin.cz, Simona Mikšová
PROVODOV - Nový školní rok jim začal už podruhé. Bratranec a sestřenice Saša neboli Alexander a Angelina, kteří se k nám vypravili s maminkami Ninou a Olesjou, si to namířili do základní školy v Provodově. Přivítali je vlídné paní učitelky a velice vřele i místní děti.

Děti se vydaly spolu s maminkami na Zlínsko z ukrajinské oblasti s centrem ve městě Rivne. Žijí už třetí týden u dobrých lidí Voborníkových na farmě v Provodově. Odtud se teď poprvé šlo do školy. A ono je to do školy docela kus cesty.

„Naše škola má naráz o dva žáky v první a druhé třídě víc, myslím, že se k novým kamarádům naše děti zachovaly moc pěkně. My jsme je přivítali i nápisem v ukrajinštině, ale pak už jsme najeli i na češtinu, matematiku, ale třeba také tělocvik. Angelina i Saša dostali také spolužákovské patrony, děti se jim věnují i třeba o přestávkách, určitě si zvyknou a vše půjde líp a líp,“ zhodnotila první okamžiky v nové škole paní ředitelka Jana Černá.

„Já jim budu pomáhat, jak to jen půjde, to je jasné,“ hlásili za spolužáky prvňačka Stela a druhák Albert.

„Děti to určitě budou potřebovat, o tom není pochyb,“ potvrdila paní ředitelka, že při pochopitelné jazykové bariéře bude důležitý trpělivý a citlivý přístup.

Díky za pěkné přijetí vyjádřily i ukrajinské maminky.

„Jsme opravdu vděčné, my už pracujeme ve Zlíně, a tak je o naše děti postaráno, moc děkujeme všem, kteří se dětem věnují a pomáhají nám,“ vyjádřila se jedna z nich Olesja, která je jinak doma na Ukrajině shodou okolností rovněž učitelkou.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x