Ani firmy nejsou před internetovými podvody v bezpečí

Ilustrační foto (Depositphotos.com)
ZLÍNSKO – Záměr nakoupit akcie byl krytím pro podvodníka, který ze zaměstnance firmy na Zlínsku vymámil přes jeden a půl milionu korun. Větším ztrátám zabránil zdravý selský rozum.

Policisté ze Zlínska se zabývají dalším z internetových podvodů. Tentokrát si pachatel přišel na doslova astronomickou částku, která činí víc než 1,5 milionu korun.

Oklamanou se tentokrát nestala konkrétní osoba ale firma. Jejímu jednateli přišel mail od zahraničního nadřízeného. Obracel se na něj s prosbou o půjčku pro muže, který chtěl nakoupit akcie v hodnotě 377 tisíc eur. Jednateli tato prosba nepřišla podezřelá a podle pokynů „nadřízeného“ kontaktoval muže, který si chtěl peníze půjčit.

Po chvíli se oba muži domluvili na půjčce 70 tisíc eur. S touto částkou souhlasil i nadřízený a účetní tak převedla peníze na zahraniční účet.

Druhý den se jednateli znovu rozdrnčel telefon se žádostí o další půjčku. Tentokrát chtěl onen stejný muž 84 tisíc eur. Jednatel firmy si uvědomil, že by si musel tyto peníze půjčit, a začal tušit nekalost. Rozhodl se tedy napsat svému nadřízenému na firemní email a brzy zjistil, že se stal obětí podvodu.

„Za současného kurzu přišla firma asi o 1 644 000 korun. Podvodníkovi hrozí v případě jeho vypátrání až osmiletý trest odnětí svobody za zločin podvod,“ uvedla mluvčí policie Monika Kozumplíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x