Apartmá v hotelu Plaza, tedy v Městském divadle Zlín

foto: Městské divadlo Zlín
ZLÍN – Městské divadlo Zlín hlásí návrat k populárnímu americkému dramatikovi Neilu Simonovi. Po úspěšné komedii Poslední ze žhavých milenců, která se na repertoáru drží už od roku 2020, se diváci mohou těšit na komedii Apartmá v hotelu Plaza. Současného nastudování inscenace se ujal zkušený režisér Janusz Klimsza. Návštěvníci divadla se na premiéru mohou těšit už teď, uskuteční se totiž v sobotu 21. září ve Velkém sále.

Městské divadlo Zlín v sobotu přinese premiéru komedie Apartmá v hotelu Plaza. Tímto titulem tak otevře sezónu, která se ponese ve znamení lásky.

„Myslím, že Simonova komedie Apartmá v hotelu Plaza je pro téma naší sezony titulem přímo vzorovým, protože předkládá lásku v mnoha podobách: lásku manželskou, rodičovskou, mileneckou, ale i platonickou,“ říká o připravované inscenaci dramaturg Vladimír Fekar. 

Ústřední „postavou“ hry je přitom samotný prostor, který umožňuje příběhům růst. Scénograf Michal Syrový se nesnažil vytvořit kopii skutečného newyorského hotelu, ale na forbíně pro diváky připravil prostorné a stylově poutavé apartmá č. 719, v němž se odehrají tři komediálně laděné příběhy.

Prvním z nich je setkání manželů v den svého svatebního výročí v období manželské krize. Ve druhé aktovce budou diváci svědky setkání hollywoodského producenta se svou bývalou studentskou láskou. A konečně ve třetím příběhu, který se nese ve znamení frašky, uvidíme, jak si rodiče nevěsty poradí s tím, že se jejich dcera ve svatební den zavřela v koupelně.

Kdysi jsem se ptal sám sebe: Jak funguje humorná situace? Nyní se ptám: Co je to vlastně smutná situace a jak bych ji mohl vyprávět s humorem?“ prohlásil o svých hrách a divadelním přemýšlení oceňovaný dramatik Neil Simon, jehož hry jako Vstupte, Drobečky z perníku, Bosé nohy v parku, muzikály Sliby chyby, Sladká Charity a další ovládaly od šedesátých let jeviště na Broadwayi a mnohé z nich byly také zfilmovány.

Autorův způsob divadelního smýšlení je blízký taky režisérovi Januszi Klimszovi. Ten Simonův způsob komedie doslova miluje. „Já asi už ze svého naturelu tíhnu ke smutným komediím,“ říká. Podle něj totiž Simonovy hry spojuje „dokonale zvládnuté komediální řemeslo a v oné komediálnosti zvláštní zádumčivost a empatie k postavám.“

Pro zkušeného režiséra Klimszu je pro vyznění Simonových her klíčové herecké obsazení a souhra. V jednotlivých aktovkách tak uvidíme Rostislava Marka, Petru Královou, Milanu Gorskou, Zdeňka Lambora, Marii Vojtěchovou, Gustava Řezníčka a Martu Bačíkovou. V epizodních rolích se objeví také nový člen souboru Městského divadla Zlín Tibor Kotlár. Všichni se navíc představí v kostýmech, které připravila Klimszova dvorní kostýmní návrhářka Marcela Lysáčková.

A ještě pár malých zajímavostí na závěr. Tou první je, že newyorský hotel Plaza navštívil o divadelních prázdninách zlínský herec Gustav Řezníček. Ten pátral přímo po hotelovém apartmá 719, na jehož pozadí se inscenace odehrává. Zjistil ale, že takové apartmá v hotelu Plaza vůbec není, číslování pokojů na daném podlaží totiž začíná až od čísla 720.

A druhá perlička – v minulosti se komedie Apartmá v hotelu Plaza už jednou na repertoáru zlínského divadla objevila. V režii Svatopluka Skopala byla uvedena v roce 1971, ani ne měsíc po české premiéře této hry. Tehdy ale název představení zněl Apartmá 719.

Neil Simon | Apartmá v hotelu Plaza 

překlad — Ivo T. Havlů

režie — Janusz Klimsza

dramaturgie — Vladimír Fekar

scéna — Michal Syrový

kostýmy — Marcela Lysáčková

světla — Lubomír Kočenda

zvuk — Jiří Janiš

jevištní technika — Jan Machů

rekvizity — Petra Garguláková

maskérka — Pavlína Zabloudilová

garderoba — Lenka Krásová, Marcela Guettaf Temam

inspice — Petr Lukáš

nápověda — Nikola Zavřelová 

Premiéra 21. 9. 2024, 19:00 | Velký sál

Osoby a obsazení

Hosté z lepších kruhů

Karen Nashová — Petra Králová

Sam Nash — Rostislav Marek

Jean McCormacková — Milana Gorská

hotelový poslíček — Tibor Kotlár

číšník — Gustav Řezníček

Hosté z Hollywoodu

Jesse Kiplinger — Zdeněk Lambor

Muriel Tateová — Marie Vojtěchová

číšník — Tibor Kotlár

pokojská — Nikola Zavřelová 

Svatební hosté

Norma Hubleyová — Marta Bačíková

Roy Hubley — Gustav Řezníček

Mimsey Hubleyová — Milana Gorská

Borden Eisler — Tibor Kotlár