Aprílová zima. Půl hodiny a dost?

ZLÍNSKO - Bylo to jako úder blesku. Než se lidé ve Zlíně a okolí stačili v úterý odpoledne rozhlédnout, byla tu zima zpět se vším všudy. V okolí Zlína hustá chumelenice okamžitě pokryla rozkvetlé keře i pučící stromy, chvílemi nebylo v krajském městě vidět prakticky na krok.

Tenhle záchvěv zimy ukázal den po velikonočních svátcích, že apríl pořád umí.

„Zlatý déšť je naráz bílý déšť, kvetoucí kočičky mají sněhový příkrov, les je jako v hluboké zimě,“ všímala si Lenka Machalová z Provodova.

„Určitě by se měli mít na pozoru řidiči, mnozí už přezuli pneumatiky na letní vzorek, ale hlavně v lesních úsecích to může klouzat, teď třeba nevidím z okna kanceláře na krok,“ hlásila během sněhového nadělení zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Během několika minut zavál nový sníh třeba dopravní značky v lesních úsecích, těžký sníh obalil i pupeny ovocných stromů, prostě apríl se vším všudy.

Sníh učinil nevídanou věc i v Lačnově na Vsetínsku, kde o něco později než jindy vykvetly vzácné šafrány bělokvěté. Ty mají navzdory názvu fialovou barvu.

„Tentokrát je půlhodinová zima opravdu oblékla do bílé barvy, ale sluníčko to dokázalo vrátit do původního stavu během pár desítek dalších minut,“ smál se starosta Lačnova Oldřich Pechal.

Zima se ještě nevzdala a podle všeho své vrtochy zopakuje. Apríl má výbornou formu…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x