Archeologické léto odkrývá historii známých i neznámých lokalit

Archeologické vykopávky v Polešovicích, foto: Archeologické léto
ZLÍNSKÝ KRAJ – Archeologické léto je akcí, která milovníkům historie představuje příběhy známých, ale i téměř neznámých míst, která ale hrála důležitou roli v dávné minulosti. Ve Zlínském kraji budou moci návštěvníci objevovat celkem sedm lokalit pod vedením odborníků a archeologů.

Co můžeme vyčíst z terénních reliktů středověkých hradišť? A co ukrývají pravěké mohyly? Mnoho otázek a málo odpovědí, tedy tak se to aspoň může zdát. Archeologové ale ukazují, že všechna tato místa vypráví příběhy, jen je třeba je odhalit. A právě proto vznikl celorepublikový projekt Archeologické léto, který letos milovníkům historie poodhalí práci odborníků na sedmi místech ve Zlínském kraji, která jsou důležitými vykopávkovými lokalitami.

Prvním místem, na které se mohou zájemci vydat pod vedením zkušeného archeologa, je mohylník Tabarky poblíž Nové Dědiny na Kroměřížsku. Raně středověké pohřebiště pochází z 9. století a ukrývalo celkem 42 mohyl. V dnešní době jich tady ale můžeme objevit jen 15. Archeologové zde našli mnoho milodarů, se kterými se lidé pohřbívali – náušnice, nože, srpy, sekery, kopí, přezky nebo třeba keramické nádoby. Návštěvníci sem budou moci zavítat 22. června a 5. září v doprovodu odborníka.

Další lokalitou, kterou zájemcům představí archeologický průvodce, je výzkum v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Zdejší váté písky ukrývají spoustu pravěkých artefaktů. V letošním roce probíhá archeologický výzkum ve zdejší obecní pískovně, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout objevené nálezy a případně si vyzkouší i práci archeologického dělníka. Tato lokalita také nabízí nejvíc termínů prohlídek, které se uskuteční v průběhu jediného měsíce, přesněji 2., 9., 16., 23. a 30. července.

Dalším bodem budou hrady Šaumburk a Nový Šaumburk poblíž Podhradní Lhoty na Kroměřížsku. Oba původní hrady jsou dnes už jen zříceninami, přesto v sobě ukrývají bohatou historii. Šaumburk byl raně gotický hrad, který patřil mezi nejrozsáhlejší na celé Moravě. Začátkem 14. století ale zanikl kvůli náročné údržbě a nahradil jej Nový Šaumburk. Ten sloužil jako ochrana pro místní obyvatele ještě za třicetileté války, teď je z něj ale jen zřícenina. V dnešní době jsou ale postupně odkrývány a konzervovány zachovalé části hradního zdiva a areál bývalého hradu se tak znovu probouzí k životu. Přesvědčit se o tom mohou taky účastníci speciálních prohlídek 4. července a 20. září.

Archeologové přivítají návštěvníky taky na prohlídce opevněného sídliště Prasklice-Křéby na Kroměřížsku. Jde o významnou archeologickou lokalitu, která je známá už přes sto let. Odborníci zde našli hroby, které odpovídají únětické kultuře a s největší pravděpodobností se zde pohybovali lidé ve střední a mladší době bronzové. Na vykopávky se mohou zájemci podívat 9. července a 27. srpna.

I když je Svatý Hostýn známý spíš jako poutní místo, existovalo zde i jedno z nejvýznamnějších pravěkých hradišť na Moravě. Lidé zde sídlili už v době bronzové, železné a nacházela se zde i keltská osada. Příchozí se o rozsahu hradiště budou moci přesvědčit 12. a 27. července.

Osvětimany na Uherskohradišťsku ukrývají hradisko sv. Klimenta, které je obestřeno legendami a mýty. Dokonce by se zde mohl nacházet hrob věrozvěsta Metoděje, i když to se archeologům ještě nepodařilo potvrdit. Jisté ale je, že odborníci tudy provedou návštěvníky 14. července.

A poslední lokalitou ve Zlínském kraji, která pod Archeologické léto spadá, je Modrá u Velehradu, která je známá svým archeoskanzenem. Během speciální prohlídky ale návštěvníci neuvidí jen více než 20 rekonstrukcí archeologicky odkrytých obydlí. Zavítají totiž i k základům kostela sv. Jana, které představují místo nejstaršího objevu kostela z období raného středověku na území naší republiky. Unikátní zážitek přinese taky nově vybudovaná Klenotnice Velké Moravy ukrývající exponáty nalezené na pohřebištích ve Starém Městě, Uherském Hradišti-Sadech, Mikulčicích, Pohansku u Břeclavi a taky v Modré. První z prohlídek, 17. července, je sice už plně obsazená, zájemci se ale mohou stále přihlašovat na termín 14. srpna.

Velmi důležité je si všechny prohlídky předem zarezervovat, jelikož kapacity jsou omezené. Formulář je k dispozici vždy u konkrétních lokalit na webu Archeologického léta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x