Architektka Jiřičná dnes slaví 85 let

Eva Jiřičná slaví 3. března životní jubileum. Foto: archiv utb.cz
ZLÍN – Poslanec Parlamentu České republiky za Zlínský kraj Marek Novák (ANO) navrhl světově proslulou architektku a designérku Evu Jiřičnou na udělení státního vyznamenání ČR Medaile Za zásluhy. Zlínská rodačka by mohla vyznamenání, které uděluje prezident republiky vždy na státní svátek 28. října, získat v roce, kdy slaví významné životní jubileum.

„Profesorka architektka Eva Jiřičná, která slaví v neděli 3. března v plné životní i tvůrčí svěžesti 85. narozeniny, se svou prací a morálním kreditem významně zapsala do moderní historie české i světové architektury,“ zdůvodnil kandidaturu poslanec Novák.

Eva Jiřičná vystudovala obor architektury na ČVUT v Praze a následně AVU v ateliéru Jaroslava Fragnera. Od roku 1968, kdy odcestovala na stáž do Londýna, působila v Anglii. Nyní působí ve dvou vlastních architektonických ateliérech – Eva Jiricna Architects Limited v Londýně a AI Design se sídlem v Praze.

Mezi její významné autorské realizace patří dopravní terminál Canada Water nebo stavební a interiérové úpravy Victoria & Albert Museum v Londýně, dále pak dnes už ikonické interiéry obchodních firem Joseph, Boodles, Joan & David nebo Harrods, schodiště v Somerset House a Tiffany Galerie v New Yorku. K jejím realizacím v Čechách patří mimo jiné hotel Josef na Starém Městě v Praze, nová oranžerie v Královské zahradě Pražského hradu a Kongresové a univerzitní centrum ve Zlíně.

Zlínský primátor Jiří Korec v této souvislosti připomněl, že statutární město Zlín udělilo v roce 2018 Evě Jiřičné Cenu města Zlína. „Eva Jiřičná získala cenu za celoživotní dílo v oboru architektury a za nesmazatelnou architektonickou stopu v rodném Zlíně, k němuž se vždy hrdě hlásila a svými úspěchy po celém světě šířila jeho věhlas,“ uvedl Jiří Korec.

„Pro stavby Evy Jiřičné je charakteristické použití skla, kovu a betonu, je známá také díky návrhům skleněných schodů. K architektuře přistupuje komplexně, v celé její šíři, v rozmanitých typologiích. Dává podobu galeriím, obchodům, restauracím i rodinným domům, navrhuje veřejné budovy různého zaměření. Má úžasný cit pro konstrukci stavby a díky svrchované znalosti technologií přichází s nejefektivnějšími řešeními,“ doplnil Marek Novák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x