Arcibiskupský zámek v Kroměříži zve na nové prohlídkové okruhy

Foto: televize TVS
KROMĚŘÍŽ - Nová turistická sezona byla na Arcibiskupském zámku v Kroměříži zahájena už 22. března. Zajímavostí je, že letos prakticky neskončí. Zámek spolu s věží totiž bude nově přístupný celoročně a nabídne také nové prohlídkové trasy.

Nové prohlídkové okruhy, zpřístupnění Mlýnské brány, jediné dochované brány původní Kroměříže, Kaple svatého Šebestiána nebo Klenotnice. Kroměřížský zámek letos představí mnoho novinek.

Klenotnice se nachází ve věži. Je to prostor, který byl dříve kaplí a patří k těm nejstarším částem zámku, který byl vybudován kolem roku 1500. Návštěvníci se dostanou do prostor, které byly více než pět století zavřené a nepřístupné,“ popisuje jeden z nových okruhů ředitel Zámku Kroměříž Jiří Uhlíř.

Novinky jsou i v zámecké obrazárně, kde najdete nejcennější umělecké dílo na území České republiky – Tizianův obraz Apollo a Marsyas. Vstup do obrazárny pak zdobí nové umělecké dílo sochaře Ivana Theimera. Samotnou obrazárnou návštěvníky provede nový audio průvodce namluvený známými herci Vladimírou Včelnou a Igorem Barešem.

Kastelán kroměřížského zámku nicméně doporučuje všechny prohlídkové okruhy, ať už Reprezentační se slavným Sněmovním sálem, nebo Sala terrenu, která spojuje zámek s Podzámeckou zahradou.

Je to samozřejmě i naše novinka Via Magnifica, okruh druhého patra, naprosto mimořádná možnost pro návštěvníky seznámit se nejen s obrazárnou, která zaujímá asi polovinu druhého patra, ale navštívit i barokní sály, které nebyly několik let zpřístupněny, jako je Manský sál nebo stará knihovna. Také je možnost navštívit Kapli sv. Šebestiána, která je v takové míře veřejnosti otevřena vůbec poprvé, dříve byla otevřena jen v rámci mimořádných prohlídek,“ říká kastelán Zámku Kroměříž Ivo Prokel.

Kroměřížský zámek nabízí i kombinované prohlídky zaměřené na cesty za uměním. Loni navštívilo zámek v Kroměříži téměř 80 tisíc lidí. Letos by i díky novinkám chtěli na zámku přivítat ještě více turistů. Předpokládaná návštěvnost by mohla přesáhnout magickou hranici 100 tisíc.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x