Asi stovka mužů se v Hradišti nechala zdarma vyšetřit na urologii, u nikoho lékaři nádor neobjevili

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Více než stovka mužů se zapojila do preventivní akce Muži proti rakovině, kterou uspořádala Uherskohradišťská nemocnice. Během jediného dne přišli do urologické ambulance, kde mohli bez předchozího objednání podstoupit vyšetření močového měchýře, varlat, prostaty a ledvin, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Akce byla součástí celoročního projektu nemocnice v Uherském Hradišti nazvaného Rok muže, podpořily ji také dvě nadace – Nadační fond Muži proti rakovině a Nadační fond Pavla Novotného.

„Zájem mužů nás potěšil, v jednu chvíli jsme vyšetřovali souběžně i ve třech ambulancích. K urologické prevenci jsme chtěli přesvědčit zejména nové klienty, kteří ještě nikdy urologa nenavštívili. Dorazilo také hodně mladších ročníků, reagovali na naši výzvu na sociálních sítích,“ konstatoval Marek Heča, primář Urologického oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Zkušenosti s tím, že muži mají tendenci první návštěvu urologa odkládat až do doby, než se vyskytne zdravotní problém, mají i zdravotníci v Uherském Hradišti. „V tomto směru jsou zodpovědnější ženy. Muži oddalují svou první návštěvu urologa do pozdějšího věku nebo ponechávají stav zajít až za únosnou mez, kdy jsou dohnáni na urologii svou partnerkou nebo kritickým stavem. Setkáváme se dokonce s tím, že i pak jsou v ambulanci u lékaře schopni své problémy bagatelizovat nebo je zatajovat,“ popsal primář urologie. Vzhledem k tomu, že u mužů často souvisí uvedené problémy s prostatou, bývá onemocnění odhaleno při prvním vyšetření na urologii. „Toto preventivní vyšetření se doporučuje poprvé absolvovat kolem padesáti let věku, a u rizikových pacientů, u nichž se onemocnění prostaty vyskytlo v rodině, už po čtyřicítce,“ připomněl Marek Heča.

Z preventivní akce Muži proti rakovině odcházeli muži domů většinou s dobrými zprávami. „Žádnou malignitu – tedy zhoubné nádorové onemocnění – jsme naštěstí neobjevili. Několik příchozích mělo zvětšenou prostatu, výskyt tohoto onemocnění narůstá s věkem a zpočátku je bezpříznakový, u těchto klientů jsme zahájili ambulantní léčbu. Několika klientům jsme doporučili sledování v urologické ambulanci pro jiné onemocnění, jakým jsou například cysty ledvin,“ shrnul primář Marek Heča.

Akci podpořili dvě nadace – Nadační fond Muži proti rakovině a Nadační fond Pavla Novotného, který měl na akci i svůj stánek. „Pavel Novotný onemocněl v mladém věku rakovinou varlat a na základě své osobní zkušenosti založil nadační fond, který nyní působí v šesti nemocnicích v Moravskoslezském kraji. Primárně se zaměřujeme na prevenci, pořádáme pravidelně uroonkologickou konferenci a aktuálně se snažíme vybudovat kavárnu a centrum v Ostravě, kde chceme nabídnout poradenské služby dospělým onkologickým pacientům. Součástí centra bude sdílená kancelář pro lékaře, sociálního pracovníka a právníka, naším cílem je nabídnout na jednom místě ucelené informace a zdarma pomáhat klientům a jejich rodinám,“ uvedla Simona Honsová z Nadačního fondu Pavla Novotného.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x