Atleti na zlínském mistrovství republiky. Hvězdy na oválu, hvězdy minulosti na tribuně

Foto: zlin.cz
ZLÍN - První den republikového šampionátu v atletice přilákal velice slušnou návštěvu, řadu atletických hvězd současnosti i minulosti. Výheň byla značná, výkony výborné, nejlepší pozvánka na neděli, kdy na zlínském Stadionu mládeže Mistrovství České republiky v atletice na dráze odpoledne a v podvečer vyvrcholí.

„Vše zatím klape, jak má, ale to vedro je opravdu drsné,“ kmital na stadionu ředitel dvoudenního šampionátu Lukáš Vojtek.

Předseda organizačního výboru Jiří Jaroš chválil organizátory i závodníky. „Klobouk dolů před nimi, hlásím spokojenost, snad nám to takhle vydrží i v neděli,“ povídal.

„Atletiku mám moc rád, běhám pravidelně a jsem potěšen, že se povedlo přivést tuto akci k nám do kraje,“ konstatoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Což mu stvrdil při slavnostním zahájení také další hostitel, primátor Zlína Jiří Korec.

„Mám osobák v dálce kousek nad pěti metry, tak se zítra těším mimo jiné na naše výborné dálkaře. A na to, že mistr republiky přeskočí osmimetrovou hranici,“ zve na druhý, nedělní den šampionátu.

Na tribuně celá řada osobností. Helena Fibingerová to tu zná velmi dobře a má skvělé vzpomínky.

„Čas nezastavíte, dívám se dolů pod tribunu, kousek dál byl sektor na vrh koulí, tehdy jsem tu na místním mítinku hodila světový rekord 21.57, ani se nechce věřit, že to už bude půl století. Ten stadion mám moc ráda, je krásně atletický, žádné gigantické ochozy, musí se tu závodit bezvadně, třebaže je hodně horko.“

Vedle ní sedí stříbrná dáma z Olympiády v Londýně a dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová.

„Já jsem tu nezávodila nikdy, ale moc se mi tu líbí, s paní Helenou probíráme všechno možné, třeba to, že jdu tak trochu v jejich stopách, také jsem si nedaleko Prahy otevřela pekárnu, respektive pekařství,“ směje se veleúspěšná překážkářka a zvesela odmítá i to, že by se vrátila na atletické ovály.

Plejádu veleúspěšných doplňoval olympijský vítěz a první muž, který překonal v desetiboji bájnou hranici 9000 bodů Roman Šeberle, dnes televizní moderátor a atletický trenér. Ten nemá jen atletické starosti.

„Stadion krásný, škoda, že jsem tu nikdy nezávodil, ale zajímá mne i fotbal. Dukla Praha postoupila do první ligy a já samozřejmě bedlivě sleduji, jak to jde mému synovi Štěpánovi,“ smál se evidentně skvěle naladěný borec.

Výborným časem pod 8.30 na 3000 metrů překážek se v tropech blýskl Tomáš Habarta ze Slovácké Slavie Uherské Hradiště, mistrovský titul potěšil. Mladý steeplař předal kytici pro vítěze mamince a může se těšit na to, že mu titul pomůže na Olympijské hry do Paříže.

„Uvidíme, nijak se k tomu neupínám, byla by to ale senzace, mám ale určitě ještě čas na velké věci,“ smál se ještě zadýchaný kudrnatý sympaťák, jemuž bude zanedlouho teprve 21 let.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->