Atletické mistrovství republiky ve Zlíně. Loučení, nová setkání, rekordy, nominace na olympiádu.

Foto: zlin.cz
ZLÍN – Výrazným zápisem vkročilo do atletické historie Mistrovství České republiky mužů a žen v atletice na dráze, jak zní přesný název dvoudenní akce, která se k potěše spousty fanoušků královny sportu hodně vydařila. Nedělní druhá, nabitá, část šampionátu přinesla zase velké vedro, výborné výkony, větrné hrátky(ne vždy ku prospěchu výkonů), několik olympijských limitů a spokojenost většiny aktérů od atletů přes organizátory až po početné diváky.

Ať máme tu skvrnku hned za sebou: dlouhé čekání diváků na osvěžení ve velikém vedru u jediného stánku varovalo už v sobotu, v neděli se ovšem ještě prohloubilo…

Jinak ale zažil zlínský Stadion Mládeže chvíle úžasné, organizace po sportovní stránce výborně klapla, trochu zlobil vítr, který foukal jednou tak a za pět minut zase jinak.

„Tady jsem začínal u Jaroslava Halvy s oštěpem, o kousek dál jsem chodil na střední školu, Zlín mám v srdci. Neloučím se po čtyřicítce s žádným smutkem, možná s malou měrou nostalgie, ale život jde dál, na házení v sektoru už to nebylo, musím poslouchat tělo. Atmosféra tady byla vynikající,“ mával do zaplněných ochozů mistr světa a bronzový olympijský medailista Vítězslav Veselý.

Spokojený byl určitě i vítěz ve skoku vysokém Jan Štefela, jeho 230 je hranicí světové extratřídy a má zajištěnu olympijskou nominaci.

„Moc se do Paříže těším, pro sportovce jasný vrchol, samozřejmě vím, jak přetěžká tam bude konkurence, ale dám do posledních týdnů přípravy vše, uvidíme,“ těšil se Jan Štefela.

Další titul pro Zlínský kraj získal podle očekávání při neúčasti Radka Jušky dálkař Slovácké Slavie Uherské Hradiště Petr Meindlschmid. Jeho 784 ve větrné loterii má svůj zvuk. A je jasné, že ze všeho nejlepší by pro mladíka z Uherského Brodu bylo chvíli si odpočinout. Jisté je, že měl daleko největší fanouškovskou základnu a teď bude čekat, zda se dostane na olympijské hry, což byl před rokem jen a jen sen…

Vidět zblízka českou atletickou špičku – přeci jen s několika neohlášenými hvězdnými absencemi – bylo pro fajnšmekry úžasným zážitkem.

„Byli jsme tu s celou rodinou, tohle bylo něco úplně jiného, než sledovat atletiku v televizi. Teprve tady vidíte, jak náročné je prosadit se mezi nejlepší, což je mimo jiné pro děti hodně poučné a zároveň motivující. A vidět na vlastní oči legendy naší atletiky, jako třeba Jana Železného, talk na to se nezapomíná,“ vyprávěl po skončení jeden z otců početných atletikou nadšených rodin.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->