Aukce filmových klapek vynesla rekordní částku. Největší zájem byl o klapku se Čtyřlístkem

Klapka Noc na jezeře od Jaroslava Němečka, foto: ZFF
ZLÍN – V letošním Salonu filmových klapek se sešlo celkem 126 kousků. Projekt, který spojuje výtvarné a filmové umění, je už 26 let součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu. Nedělní veřejná dražba vynesla novou rekordní částku – 3 771 000 korun.

Veřejná dražba 26. Salonu filmových klapek přilákala do sálu Kongresového centra ve Zlíně nejen početnou skupinu dražitelů, ale i některé výtvarníky, kteří se do jejich tvorby zapojili. Dorazili například Kateřina Miler, Jiří Valeš, Jiří Dudycha, Zdeněk Vrba, Bára Fišerová, Martina Charvátová Skácelová nebo Světlana Žalmánková. Mezi umělci, kteří dodali svou klapku do letošní kolekce, nechyběli tradičně ani Kristian Kodet, Michal Škapa, Josef Velčovský či Iva Hüttnerová.

Největší úspěch letos slavila klapka s motivem Čtyřlístku „Noc na jezeře“ od Jaroslava Němečka. Ta se vydražila za 140 tisíc korun. Druhou nejúspěšnější byla klapka od ProroKa „Cesta do pravěku“ vydražená za 101 tisíc. A nejlepší trojici uzavřel Zdeněk Vrba s klapkou „Pat a Mat a jejich filmová klapka“, která se vydražila za 95 tisíc.

Výtěžek z aukce poputuje na financování filmových projektů mladých talentovaných tvůrců, které podporuje Nadační fond FILMANET ZLÍN.

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2 998 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 48 332 000 Kč. Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená“ z roku 2008, kterou zájemce koupil za 199 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x