Báječné výhledy z Vartovny. Už jí bude čtrnáct let

Foto: zlin.cz
SENINKA - Nestává se to věru často. Na rozhlednu Vartovna, jejíž základy stojí ve výšce 651 nadmořských metrů, míří prakticky denně když ne davy, tak alespoň desítky turistů. A věřte nebo ne, při pěší "túrce" ze Sirákova a pak zase zpět jsme tentokrát nepotkali až na dvě mladé turistky a jednoho houbaře opravdu vůbec nikoho. Počasí se přitom výrazně zlepšovalo a při výstupu na plošinu rozhledny ve výši 35 metrů už byl rozhled na všechny světové strany prakticky dokonalý.

Rozhlednu otevírali na podzim roku 2009 podle návrhu architekta Ivana Bergmana. Čas, tedy téměř 14 let, prověřil, že navrhl dílo přímo dokonalé. A klobouk dolů přede všemi šikovnými pracanty, kteří Vartovnu za osm měsíců postavili.

Nahoru vede tuším 185 schodů, pochybí ten, kdo se nevydá až nahoru. Počasí k rozhledům sice úplně optimální nebylo, špatné ale také ne, informační tabule nahoře jsou hodně dobrým vodítkem. To, že je už někdo imbecilně – debilně dokázal, byť naštěstí nepříliš, poškodit, je věc zcela jiná a odsouzeníhodná.

Každopádně je z Vartovny vidět na Vsetínské, Vizovické i Hostýnské vrchy, ale i na Beskydy, Chřiby i na Slovensko nejen na Malou Fatru.

Nabaženi výhledy jdeme zase zpět a ani teď to není bez zajímavostí.

Za ohradníkem si vychutnává podzim velká kozí, ale i ovčí rodina, pozoruhodností na rozdíl od jiných míst našeho kraje jsou rostoucí houby, je tu zřejmě více napršeno, než je tomu jinde.

A kouzelná, ale stěží říci, že správná, je dvojnásobná velká malůvka na stromech, kde se někdo neznámý vyznává, viz naše fotogalerie, z velké lásky k jisté Janě V. …že by šlo o ctitele reportérky TV Prima Jany Vozárové???

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x