Bankovní úřednice zachránila důvěřivé seniorce čtvrt milionu

Ilustrační foto: archiv zlin.cz
ZLÍNSKO – Další finanční podvod byl v tomto případě doslova na spadnutí. Nebýt duchapřítomné bankovní úřednice by dnes byla pětašedesátiletá žena ze Zlínska o čtvrt milionu lehčí. Nemalé peníze po ní chtěl údajný český lékař, který byl toho času na misi v Jemenu.

Podvod, který měl následovat, odstartovala v listopadu loňského roku žádost o přátelství na sociální síti, kterou pětašedesátiletá žena potvrdila a začala komunikovat s „českým lékařem z Prahy, který byl právě na misi v Jemenu“. Po čase jejich platonický vztah vyústil v touhu po vzájemném poznání.

Muž ženě napsal, aby jeho zaměstnavatele požádala o dovolenou, za kterou měla žena zaplatit kvůli uvolnění lékaře z mise. Jednalo se o částku 5100 euro za dovolenou a 5000 euro za letenky,“ upřesnila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Žena ale tolik peněz neměla, a tak dala v bance příkaz k úhradě na 100 tisíc korun. Muž ale následně ženě napsal, že peníze nepřišly. „Žena totiž číslo účtu nenapsala přesně a z banky jí přišel dopis, že účet neexistuje,“ pokračovala Kozumplíková.

Následoval druhý pokus. Žena navštívila banku ve Zlíně, kde si chtěla požádat o půjčku 250 tisíc korun, aby měla dostatek finančních prostředků na zaplacení dovolené jejího nového přítele. Naštěstí se se svým příběhem svěřila bankovní úřednici, která duchapřítomně zavolala na linku tísňového volání policie s podezřením, že se žena zřejmě stala obětí podvodu.

Tím jí zachránila čtvrt milionu korun, který by žena musela splácet ze svého důchodu,“ sdělila policejní mluvčí.

Kriminalisté nyní zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stadiu pokusu. „Pachateli hrozí v případě jeho vypátrání trest odnětí svobody až na pět let,“ dodala Monika Kozumplíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x