Barevný, hravý a mnohovrstevnatý. Takový bude 63. ročník Zlín Film Festivalu, který začne na Den dětí

Zlín Film Festival odstartuje na Den dětí. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Organizátoři nejstaršího a největšího festivalu filmů pro děti a mládež na světě představili letošní znělku i podobu jeho 63. ročníku. Festival se opět zaměří na propojování generací, ale také oslavu československé animace nebo skandinávské web seriály pro mladé. Festival začne ve čtvrtek 1. června a potrvá do středy 7. června letošního roku.

Pestrý filmový program z různých koutů světa přinese i letos nejen obyvatelům Zlína další ročník oblíbeného filmového festivalu. Nebude chybět ani celá řada doprovodných aktivit s cílem posilovat a rozvíjet vztahy mezi rodiči, dětmi i prarodiči.

„Naší snahou je ukázat to nejlepší ze světové tvorby pro děti a mládež a nabídnout alternativu k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Chceme prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat povědomí o okolním světě, otvírat a následně diskutovat o aktuálních tématech,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Podobu letošního ročníku naznačuje už festivalová znělka z dílny Michala Baránka a Zdeňka Macháčka, který je také autorem vizuálu. Její hudební doprovod vytvořil Filip Vojtěch moderním remixem puvodních fanfár, které provázejí zlínský festival už desítky let. „Festival bude hravý, barevný a mnohovrstevnatý. Chce zaujmout a k festivalovému dění ještě více přitáhnout mladou generaci teens,“ říká výkonná ředitelka ZFF Jarmila Záhorová. V rámci příprav vzniklo i speciální video pro pedagogy s Janem Čenským.

I letos nabídne festival ve svém filmovém programu soutěžní snímky v tradičních kategoriích, do kterých mohou tvůrci přihlašovat své filmy až do 1. března. Dramaturgové festivalu se navíc v těchto dnech vrátili z filmového trhu v Berlíně, kde se měli možnost seznámit se s tím nejnovějším, co světový filmový trh nabízí.

„Berlinale je pro nás vždy důležitým zdrojem pro výběr filmů a jsme rádi, že se nám i letos podařilo ulovit zajímavé tituly. Navíc se zde máme možnost potkat s řadou filmových profesionálů a osobností, vyměňovat si zkušenosti a samozřejmě je také osobně pozvat na náš festival,“ vysvětlila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová a naznačila už nyní také část mimosoutěžního filmového programu. „U příležitosti 100. výročí narození Břetislava Pojara chystáme sekci věnovanou světově uznávané československé animaci. Připomeneme zde i tvorbu Miroslava Štěpánka, Jiřího Trnky, Zdeňka Milera, Jiřího Brdečky či Vlasty Pospíšilové.“ Festival se bude věnovat tématu animované tvorby ve filmovém, doprovodném i odborném programu. V rámci něj se chystají i speciální lektorské úvody s ukázkami různých typů animace.

Dramaturgie festivalu chce také reagovat na trend v oblasti seriálů pro teenagery v rámci nově vzniklé sekce Evropské web seriály pro mladé publikum. „Letos ji odstartujeme pilotním ročníkem zaměřeným na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak přineseme jeden seriál s tématikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová.

Neodmyslitelnou součástí festivalového programu je i Salon filmových klapek. Jeho 26. ročník odstartuje už 7. března vernisáží v pražském Divadle Hybernia. Odtud se vydá do Liberce-Vratislavic, Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a do Zlína, kde vyvrcholí tradiční aukcí v neděli 4. června v Kongresovém centru Zlín. Prostřednictvím Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN výtěžek dražby putuje k začínajícím talentovaným filmařům. „Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jeden příklad za všechny, hned osm námi podpořených filmů je v letošní nominaci na Českého lva,“ doplnila Markéta Pášmová.

Další významnou a oblíbenou doprovodnou akcí bude 8. ročník Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2023, který je tradičně největší běžeckou událostí ve Zlínském kraji. Odstartuje v neděli 4. červnu v 10 hodin dopoledne od Kongresového centra. „Rádi bychom letos pokořili hranici 2000 běžců na startu,“ uvedla Jarmila Záhorová. V 15 hodin na hlavní závod naváže RPB rodinný běh, který má od letošního roku nového titulárního partnera RBP, zdravotní pojišťovnu.

Jako v předchozích letech bude součástí festivalu i další bohatý doprovodný program na řadě míst ve Zlíně, který přinese zábavu, poučení i příležitosti pro smysluplné trávení společného volného času pro celou rodinu. „Jsme rádi, že s námi letos ve Zlíně oslaví své krásné sté výročí od zahájení vysílání Český rozhlas. A slavit bude také Česká televize, respektive její stanice ČT:D, která už 10 let rozdává radost dětem nejen přes televizní obrazovku, ale i u nás na festivalu v Domě ČT,“ řekla Jarmila Záhorová.

Už posedmé se festival oficiálně uzavře Mikulovskými ozvěnami Zlín Film Festivalu. Jejich konání je letos naplánováno od 13. do 15. června.

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarší a v současnosti největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jeho prestiž se rok od roku zvyšuje nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Svědčí o tom i celá řada pozvání a účastí zástupců ZFF do porot mezinárodních festivalů Lotyšsku, Německu, Polsku, Řecku, Indii a dalších zemí světa a velký zájem o filmovou dramaturgii festivalu.

Zdroj: Zlín Film Festival

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x