Barum Czech Rally vs. zlínská MHD: na jaká omezení se připravit?

foto: DSZO
ZLÍN – Dopravní společnost Zlín – Otrokovice upozorňuje na změny v provozu MHD, které s sebou přinese pořádání oblíbené motoristické soutěže Barum Czech Rally ve dnech 15. až 19. srpna. Na některé změny jsou už obyvatelé Zlína zvyklí z dřívějších ročníků, ten letošní ale přináší i novinky v omezeních. Podívejte se, na co se připravit.

Největším zásahem do fungování zlínské MHD je pořádání městské rychlostní zkoušky, na kterou se sjíždějí fanoušci Barum Czech Rally ze široka daleka. Ta je ale doprovázená několikahodinovou kompletní uzavírkou Gahurovy ulice, což je hlavní přístupová cesta na největší zlínské sídliště Jižní Svahy. Letos se navíc uzavře nejen v pátek, ale i ve čtvrtek.

Čtvrteční novinka v dopravních omezeních

Právě čtvrteční omezení dopravy MHD přes Gahurovu ulici je letošní novinkou. Stane se tak kvůli seznamovacím jízdám závodních vozů. Přibližně od 22:45 hodin budou všechny čtvrteční linky MHD odkloněny z Gahurovy ulice a budou jezdit ve stejném režimu jako v pátek. K tomuto opatření přistoupila DSZO kvůli opakujícím se zpožděním vozidel MHD během zkušebních jízd v minulých letech. Posledním spojem, který ve čtvrtek 15. srpna pojede směrem na Jižní Svahy, tak bude linka 6, která odjíždí ve 22:00 z Otrokovic.

V pátek 16. srpna se během městské rychlostní zkoušky v době od 16:30 až do sobotních 1:30 hodin uzavře Gahurova ulice pro veškerý provoz včetně MHD. Půjde o úsek od zastávky U Zámku po křižovatku s ulicí K Pasekám. Běžní řidiči i MHD budou muset zvolit objízdnou trasu po třídě Tomáše Bati do Prštného, kolem hypermarketu Albert, podél Dřevnice ulicí Nábřeží a na křižovatku Gahurova – K Pasekám. Vozy MHD potom nebudou zastavovat na zastávkách U Zámku a Čepkov.

A jak se vlastně uzavírka Gahurovy ulice městské hromadné dopravy dotkne?

  • Po dobu uzavírky Gahurovy ulice bude trolejbusová linka 6 nahrazena ve stejné časové poloze spoji s označením 6z ve směru jízdy z Otrokovic do Zlína. Na zastávce Náměstí Práce se označení změní na 8X a tyto spoje pojedou po trase linky 8 kolem Baťovy nemocnice. Na zastávce Náměstí Míru se označení těchto spojů opět změní – na linku č. 2. Trolejbusy budou takto pokračovat v časové poloze pravidelných spojů linky č. 6 až do Otrokovic.
  • Úsek Jižní Svahy-Kocanda – Školní – Náměstí Míru bude obsluhován po objízdné trase přes Prštné kyvadlovou dopravou s označením 7X.
  • Úsek Jižní Svahy-Středová – Školní – Náměstí Míru bude obsluhován po objízdné trase přes Prštné kyvadlovou dopravou s označením 14X.
  • Místo linky 9 bude vedena výluková linka 9X, která pojede po trase linky 9 kolem nemocnice, ale nebude zajíždět na Jižní Svahy. Trolejbusy linky 9X se budou otáčet na konečné stanici Antonínova.
  • Autobusové linky 31 (Jaroslavice – Mladcová) a 33 (Bartošova čtvrť – Paseky) budou vedeny objízdnou trasou přes Prštné s označením 31X a 33X a pojedou podle vyvěšených výlukových jízdních řádů.
  • Autobusová linka 38 bude vedena již od 16 hodin s označením 38X po vlastní náhradní trase mimo tovární areál (s výlukovou trasou Lešetín I – Náměstí Míru – Náměstí Práce – točna Antonínova, zpět od zastávky Poliklinika po pravidelné trase).

Jízdenka z vlaku poslouží jako lístek na MHD

V době konání městské rychlostí zkoušky budou vlaky z Otrokovic končit svou jízdu s běžnými cestujícími na zastávce Zlín-Prštné. Do stanice Zlín střed se dostanou jen ti, kdo budou cestovat na akci Barum Czech Rally, přičemž nebudou moct odejít z prostoru nádraží. Pokud se ale jako běžný cestující budete chtít dostat do centra Zlína, stačí vám v Prštném přestoupit na trolejbus. Navíc si nebudete muset kupovat jízdenku na MHD, stačí, pokud u sebe budete mít lístek z vlaku s cílovou stanicí Zlín střed. Revizor ji potom bude uznávat na trase mezi zastávkami Prštné a Náměstí Práce. Tato změna se týká vlakových spojů z Otrokovic s odjezdem v 15:47, 16:18, 16:47, 17:18, 17:45, 18:18, 18:53, 19:53, 20:15 a 21:55. Cestující z vlaků, které mají cílovou stanici Vizovice, si přestoupí ve Zlíně-Malenovicích na náhradní autobusovou dopravu, stejně tak i cestující z rychlíku Zlínský expres s odjezdem z Otrokovic ve 22:16 hodin.

Poslední páteční pravidelné spoje

Poslední spoj linky 6, který v pátek 16. srpna pojede po své pravidelné trase na Jižní Svahy, točnu Kocanda, odjede od železniční stanice v Otrokovicích v 15:45 hodin. Zpátky z točny Kocanda pojede poslední šestka do Otrokovic v 16:17 hodin, poslední osmička z Kocandy v 16:19 (kolem nemocnice na Náměstí Míru a dále jako linka 7X). Z točny Středová pojede poslední pravidelná devítka v 16:20 (kolem nemocnice na Náměstí Míru a dále jako linka 14X). Linky 10 se změna nijak nedotkne. Poslední čtrnáctka pojede v 16:16 z Jižních Svahů-Středové a v opačném směru v 16:13 od zastávky Poliklinika. Poslední spoj autobusové linky 38 jede ze zastávky Baťova nemocnice-vozovna v 15:40, ze zastávky U Zámku v 15:49 hodin. Poslední spoj linky 31 po běžné trase pojede z Jaroslavic v 16:15, v opačném směru z Mladcové v 16:10. Linka 33 naposledy vyjede mimo objížďku v 16:15 z Bartošovy čtvrti-Zdravotnické školy a v opačném směru v 16:04 z Pasek.

První sobotní pravidelné spoje

Jakmile skončí noční městská rychlostní zkouška rally, pojede první pravidelný trolejbusový spoj na lince 8 ve 2:03 hodiny z konečné zastávky Jižní Svahy-Kocanda směrem do centra města. V opačném směru vyjede na svou obvyklou trasu osmička ve 2:30 hodiny od zastávky U Zámku směrem na Jižní Svahy.

Kde přestoupit?

Při cestování z Jižních Svahů do Otrokovic bude záležet na cestujících, kterou zastávku zvolí k přestupu. První možností na trase bude zastávka Zahradnická, kam cestující z Jižních Svahů přivezou linky 7X nebo 14X. Tady lidem stačí projít podchodem a z opačné strany ulice pokračovat do Otrokovic trolejbusy linky 2. Podobně se dostanou i na Jižní Svahy, pokud zrovna přijíždí od Otrokovic. Další možností je potom přestup na zastávkách Poliklinika nebo Náměstí Práce.

V neděli nebude obsluhována zastávka Želechovice-střed na lince č. 12

V neděli 20. srpna se musí cestující připravit v souvislosti s Barum Czech Rally a blokováním ulic parkujícími auty na dočasné přerušení obsluhy zastávky Želechovice-střed. Trolejbusy linky č. 12 budou tuto zastávku vynechávat. Nejbližší další obsluhovaná zastávka bude Želechovice-křižovatka. Poslední spoj zastaví na zastávce Želechovice-střed v 7:10, potom až v 18:36.