Barumka na dohled. Těší se celé generace

Tisková konference. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Necelé dva měsíce před startem odloženého 50. ročníku Barum rallye mají organizátoři dobré zprávy. Soutěž se naplno připravuje a bude i s diváky včetně oblíbené městské zkoušky. Otec a syn Regnerovi z vedení soutěže měli na tiskovce pro novináře dobré zprávy. Třebaže se vzhledem ke specifické situaci zřejmě mírně zredukuje délka trati.

Co se fanoušků týče, zatím to vypadá hodně nadějně, pořád je čas naočkovat se, to bude určitě pro soutěž v poměrně masivní účasti zájemců o adrenalinové zážitky přínosné.

„Diváci se dostanou k trati, to je zásadní, další opatření hygienického charakteru budeme ještě precizovat,“ říká zástupce ředitele soutěže Jan Regner.

Na klukovské roky s Barumkou vzpomínal i hostitel tiskovky, primátor Zlína Jiří Korec. „S bráchou a taťkou jsme často mířili například na Pindulu, vždycky jsme dbali na bezpečnost, tohle bych rád připomněl i letos každému, kdo koncem srpna do Zlína a okolí přijede,“ vyprávěl s tím, že nemá zrovna v oblibě, když si fanoušci ve městě a okolí hrají na jezdce rallye.

U jednoho stolu se sešli zástupci soutěžáckých generací.
„Nás nesmírně těší podpora továrního týmu Škodovky,“ pochlubil se přízní mladý, jedenadvacetiletý Dominik Stříteský. Moc šikovný klučina si letos vede výborně a Barumku vidí jako další příležitost k úspěchu. „Máme samozřejmě i pokoru, ale moc se těšíme,“ povídal sympatický talent.

Když se Barumka v roce 1971 zrodila, bylo Karlu Jirátkovi zhruba tolik, co Dominikovi dnes. „Já letos v čase Barum rallye oslavím sedmdesátku, ale elán mám pořád, těším se na veteránskou soutěž, to je bez debat,“ hlásil muž, který je nyní dlouhá léta za volantem, v roce 1986 ale vyhrál s Leo Pavlíkem v barvách slušovického Agrotýmu jako spolujezdec.

„Měli jsme tehdy opravdu skvělé vztahy, sedm let jsem jezdil s Pavlem Valouškem, pak s Leošem, do týmu patřil také třeba Vašek Pech starší, otec dnešní hvězdy rallyesportu, Vašek Blahna, nerad bych na někoho zapomněl, zpravidla jezdily každý rok tři posádky. Konkurence bývala v osmdesátých letech na Zlínsku úžasná, o to víc si vítězství cením. Podmínky jsme měli skvělé, vedení v čele s Františkem Čubou samozřejmě čekalo a taky oceňovalo úspěchy. Byli jsme všichni kamarádi, myslím, že se to dnes mezi jezdci už tolik nenosí,“ zavzpomínal Jirátko.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x