Baťa? Cesta do hlubin (ne)vědomostí přímo ve Zlíně

Foto: Památník T. Bati
ZLÍN - Před 145 lety se zakladatel moderního Zlína, jeden z nejvěhlasnějších českých podnikatelů, chcete-li, průmyslníků, Tomáš Baťa, narodil. A před 89 lety, 12. července 1932 v pouhých 56 letech jeho obdivuhodný život skončil. Jeho duch je ve městě znát dodnes. Velkého muže, ale i jeho nevlastního bratra a pokračovatele Jana Antonína, připomíná například průmyslový areál, názvy ulic či univerzity, anebo několik čtvrtí tvořených dobovými baťovskými domky.

A tak by se chtělo věřit, že se v den výročí tragické smrti Tomáše Bati budou Zlíňané předhánět v tom, co všechno o velkém muži vědí.

Napomoci mohla i dvoudenní akce v Památníku Tomáše Bati, která výročí jeho úmrtí připomínala.

„Přišla necelá pětistovka zájemců, jde o lidi, kteří se o život i dílo zlínského velikána zajímají, měli možnost prohlédnout si i fotografie Zlína z doby, kdy tu Baťa vedl stále rostoucí továrnu i radnici coby starosta,“ popsala vedoucí památníku Dana Macourková.

Mezi návštěvníky nemohl chybět ani dlouholetý ředitel Nadace Tomáše Bati Pavel Velev. Právě s ním šla řeč o tom, jak vnímá téměř 90 let po smrti Tomáše Baťu obyčejný Zlíňan. Pan ředitel si vsadil na to, že o tom, v kolika letech Baťa odešel do ševcovského nebe, a kdy to přesně bylo, budou přesně vědět tři z deseti oslovených.

Pravda byla poněkud jiná, tristnější. Z deseti oslovených od patnácti do osmdesáti let neznal datum úmrtí vůbec, ale vůbec nikdo, natož tak, kolik bylo Baťovi let…

Neznalost Zlíňanů a lidí z blízkého okolí někoho zarazí, někoho překvapí. Pro Pavla Veleva je to… „Poučení. Myslím, že se baťovský duch generačně vytrácí, ale tak hluboký nezájem mne vede k jedné věci, prostě musíme v osvětě a informovanosti o Baťovi přidat, nic naplat,“ dodal znalec odkazu zřejmě největšího Zlíňana.

Nápravu chabých znalostí mohou Zlíňané i návštěvníci Památníku Tomáše Bati zkusit začít na zmíněné výstavě dobových fotografií, která bude k vidění do 31. července.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x