Baťova nemocnice hlásí akutní nedostatek krve a prosí dárce o pomoc

Petr Hobža daruje krev už devět let. Foto: KNTB
ZLÍN – S akutním nedostatkem dárců krve se nyní potýká Baťova nemocnice ve Zlíně. Hematologicko-transfuznímu oddělení aktuálně nejvíce chybí krevní skupina A mínus. Docházejí ale také další krevní skupiny s negativním Rh faktorem, tedy 0 mínus, B mínus a AB mínus.

Moc prosíme všechny dárce – pokud je to možné – aby přišli darovat krev ještě předtím, než odjedou na dovolenou. Po dovolených totiž vznikají různá omezení, kvůli kterým si musí dát pauzu,“ vysvětlila primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Baťovy nemocnice Jana Pelková.

Dnes přišel dárcovství krve do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně podpořit také podnikatel Petr Hobža se svými kolegy. Hematologicko-transfuzní oddělení podporuje pravidelně, a to nejen darováním krve, ale i svými výrobky nebo sponzorskými dary.

Petr Hobža zažil na vlastní kůži pocit, kdy byl vděčný dárcům krve za to, co dobrovolně dělají. „Mám teď už devítiletého syna, který se narodil předčasně, v sedmém měsíci. Po narození měl těžké zdravotní komplikace, lékaři ho museli pouhé dva týdny po narození operovat a vzít mu část tenkého střeva. Dostal tehdy spoustu krve a určitě mu to zachránilo život. Říkal jsem si, že to musím oplatit, a začal jsem darovat krev,“ konstatoval s úsměvem Petr Hobža.

Krev tedy daruje už devět let, letos ho čeká dvacátý odběr a v darování a podpoře dárcovství krve chce rozhodně pokračovat. „Určitě chci, pokud budu zdravý, chodit darovat krev i nadále. Motivuji k dárcovství také svou rodinu, děti, ale i kolegy. Vždycky jim říkám, pojďte darovat krev, uděláte něco pro druhé, nějakému malému prckovi to může zachránit život.“

Od začátku letošního roku do včerejšího dne přišlo do krajské nemocnice darovat krev celkem 5 050 dárců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x