Baťova nemocnice hledá mladé pravidelné dárce krve

Foto: KNTB
ZLÍN – Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se připojuje k celorepublikové kampani „Zachraň život v VZP aneb Daruj krev“. Celoroční akce cílí zejména na mladé dárce, kteří budou darovat nejcennější tekutinu pravidelně.

V současné době máme pro Baťovku k dispozici krevních zásob dostatek, menší část zásob registrujeme pouze u krevní skupiny A Rh faktor minus a 0 Rh faktor minus,“ přiblížila primářka Hematologicko-transfúzního oddělení KNTB Jana Pelková.

Přesto Hematologicko-transfúzní oddělení Baťovy nemocnice trvale hledá nové pravidelné dárce krve. I když nemocnice eviduje každý rok příliv prvodárců, z nichž mnozí darují nejvzácnější tekutinu opakovaně, dárců je zapotřebí více a jejich řady je třeba také neustále omlazovat.

Chceme společnou kampaní oslovit nové, ideálně mladé dárce. Rádi samozřejmě vítáme i ty, kteří darují s železnou pravidelností. Ve stanovené dny bude pro dárce připraven zajímavý doprovodný program v podobě přístrojového měření tělesných hodnot, hydratace pleti nebo měření hodnoty kyslíku v krvi,“ upřesnila primářka.

Termíny odběrů v rámci kampaně v roce 2022 jsou stanoveny na 26. dubna, 6. května, 3. června, 1. července, 5. srpna, 2. září, 7. října, 4. listopadu a 2. prosince.

Je důležité se pevně rozhodnout, najít v sobě odvahu a čas. Teprve v odběrové místnosti člověk zjistí, že darovat krev je maličkost, že odběr vůbec nebolí, trvá pár minut a je hotovo. Hodnota rozhodnutí je naopak nevyčíslitelná, protože se najednou člověk stává součástí záchrany lidského života,“ uzavřela Jana Pelková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x