Baťova nemocnice má po 30 letech nové operační nástroje. Jsou ergonomičtější, lehčí a opatřené speciálním kódem

Foto: KNTB
ZLÍN – Další velkou investici ve výši 20 milionů má za sebou Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně. Díky dotačnímu programu REACT-EU pořídila kompletní sadu nejmodernějších chirurgických nástrojů a sterilizačních kontejnerů, které po téměř 30 letech nahradí stávající instrumentárium.

Na operačních sálech Krajské nemocnice T. Bati se začnou používat nové kontejnery s 99 kompletními síty, které obsahují téměř 5000 chirurgických nástrojů. Obměna tzv. instrumentária se týká 80 procent všech operačních nástrojů zlínské krajské nemocnice. Jedná se o obměnu nástrojů po zhruba třiceti letech, která se týká chirurgických, ortopedických, traumatologických, urologických a částečně neurochirurgických oborů.

Nové nástroje jsou typově stejné jako ty starší, jsou však ergonomičtější, lehčí a z kvalitnějšího materiálu. Navíc každý jednotlivý nástroj má laserem vytvořený datamatrix kód. Je tedy jedinečný, identický,“ popisuje vrchní sestra Oddělení centrálních operačních sálů KNTB Irena Kader Agová.

Doplňuje ji vrchní sestra Oddělení centrální sterilizace Krajské nemocnice T. Bati Eva Sedláčková: „Nástroje označené kódem jsou pro nás velkým přínosem v rámci jejich evidence. Na centrální sterilizaci máme čtečky datamatrix kódů, pomocí nichž snímáme kódy z nástrojů, a vše je přeneseno do počítače, konkrétně do programu Doctis-Sophis, který je eviduje. Víme tedy, o jaký nástroj se jedná, do kterého kontejneru patří a podobně. Jsme první nemocnicí v kraji, která tento evidenční systém začala používat.“

A jak tedy konkrétně vypadá samotný „koloběh“ operačních nástrojů? Jsou uloženy v kontejnerech a nachystané na jednotlivé operace v tzv. sítech. Perioperační sestra si na operační sál přiveze konkrétní kontejner, ve kterém má veškeré nástroje k dané operaci. Po ukončení operace převeze nástroje do speciální místnosti vedle operačního sálu, kde je uloží do dekontaminačního roztoku.

Jedná se o předsterilizační přípravu. Lázeň trvá pět minut, pak se síto vytáhne, dá do prázdného přepravního dekontaminačního kontejneru a jede do centrální sterilizace,“ upřesňuje vrchní sestra centrálních operačních sálů Irena Kader Agová.

„Na centrální sterilizaci dokončíme předsterilizační přípravu. Pokud je třeba, použité nástroje ručně předmyjeme, všechny opláchneme vodou, rozložíme na mycí síta a vložíme do mycích a dezinfekčních automatů, kde jsou umyty a vysušeny.

Poté jsou nástroje zkontrolovány, ošetřeny antikorozivními přípravky, načteny pomocí kódů a „zasetovány“ na síta do kontejnerů. Pak proběhne sterilizace, výstupní kontrola a předání sterilního materiálu na operační sály k dalším operacím. „To vše samozřejmě za dodržování přísných pravidel a stanovených postupů,“ dodává vrchní sestra centrální sterilizace Eva Sedláčková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x