Baťova nemocnice se chce stát bezpapírovou. Pomůže jí v tom nová kampusová 5G síť

Foto: KNTB
ZLÍN – Vybudování kampusové 5G sítě a nákup desítek tabletů a notebooků pro zdravotníky. To všechno díky dvacetimilionové dotaci, kterou Baťova nemocnice získala z Národního plánu obnovy. Mobilní 5G síť do budoucna zajistí elektronický, tedy rychlý, bezpečný a spolehlivý přístup lékařů a zdravotnického personálu k dokumentaci pacientů.

V souvislosti se stále vyšší mírou využívání digitálních technologií pro pořizování lékařských snímků vznikají velké soubory dat, u kterých je potřebná rychlá či okamžitá dostupnost signálu pro práci lékaře, který na ně nahlíží například prostřednictvím mobilního tabletu. V současné době jsou však kvůli špatnému pokrytí mobilním signálem zdravotníci v některých prostorách Baťovy nemocnice nedostupní.

Používané aplikace ve zdravotnických zařízeních vyžadují vysokou kapacitu a spolehlivost přenosu dat, což do budoucna zajistí nová kampusová 5G síť,“ upřesnil IT náměstek Krajské nemocnice T. Bati Pavel Novotný.

V rámci projektu dojde k výraznému posunu v procesu digitalizace lékařských záznamů. „Takzvaná digitální vizita zajistí rychlý a spolehlivý přenos dat tak, aby zdravotnický personál nemusel k pacientovi nosit zdravotnickou dokumentaci v papírové podobě, ale měl náhled prostřednictvím tabletu nebo notebooku,“ přiblížila mluvčí KNTB Dana Lipovská.

Obrovskou změnou bude také okamžitý přístup k obrazové dokumentaci, jako jsou snímky z rentgenu, magnetické rezonance nebo CT, které mají velký objem dat.

Krajská nemocnice se tak významně přiblíží k tomu stát se bezpapírovou, což znamená, že zdravotníci budou veškerou zdravotnickou dokumentaci vést v elektronické, nikoliv papírové podobě.

Zlínská krajská nemocnice se díky tomuto projektu stane jedním z technologických a inovačních lídrů ve zdravotnickém segmentu. Teprve dosažení spolehlivého připojení v téměř reálném čase umožní další postup v rámci digitalizace zdravotnictví. Tím se samozřejmě zvýší efektivita poskytování zdravotní péče i pro obyvatele Zlínského kraje,“ doplnil krajský radní Jiří Jaroš, který byl iniciátorem projektu vybudování 5G sítě v Baťově nemocnici.

Dotace 20 milionů z Národního plánu obnovy umožní kromě vybudování 5G sítě v celém areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně také nákup desítek tabletů a notebooků pro zdravotníky.

--> --> --> --> -->