Baťova nemocnice se letos opět zapojí do Movemberu. Preventivní akci budou věnované čtyři listopadové středy

Foto: KNTB
ZLÍN – VYŠETŘÍ TĚ, NEŽ BYS ŘEKL ŠVEC! To je název preventivní akce, kterou letos přichystalo Urologické oddělení KNTB ve Zlíně v rámci Movemberu. Akce má za úkol upozornit na prevenci rakoviny prostaty a varlat jako nejčastějšího nádorového onemocnění mužů.

Movember bude na Urologickém oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně rezonovat každou středu v listopadu, tedy konkrétně 8. 11., 15. 11., 22. 11. a 29. 11. Ve středu v čase 14:00-18:00 mohou přijít zájemci o preventivní vyšetření prostaty bez objednání do urologické ambulance, kde jim bude odebrána krev na vyšetření PSA (prostatický specifický antigen).

V případě podezřelých nálezů pak budou zdravotníci pacienty telefonicky kontaktovat ohledně dalšího postupu,“ informovala tisková mluvčí Baťovy nemocnice Dana Lipovská.

Vedle rodinné zátěže je dalším významným faktorem věk muže. Muži by se obecně měli začít aktivně zajímat o kondici své prostaty po 50. roku věku. „Pokud ale v přímé pokrevní linii měl někdo rakovinu prostaty, jedná se o rizikový faktor a doba se posunuje už do 45 let. Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mladistvých mužů ve věku 20 až 40 let,“ upřesnil primář Urologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Martin Kučera.

Nejvyšší výskyt rakoviny prostaty v České republice je právě ve Zlínském kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 172 onemocnění. „V naší krajské nemocnici ročně sdělíme diagnózu rakoviny prostaty 150 až 200 mužům, v celém kraji pak kolem 500 mužům. U rakoviny varlat je počet pacientů výrazně nižší, a to asi 10 až 15 v KNTB, ve Zlínském kraji zhruba 35,“ pokračoval Kučera.

Partnerem letošního Movemberu je Regionální pivovar Zlínský Švec. „Každý muž, který přijde v listopadu na preventivní vyšetření prostaty, dostane tekutou odměnu právě od tohoto pivovaru,“ doplnila Lipovská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x