Baťova nemocnice spouští nový lineární urychlovač. Onkologickým pacientům začne sloužit v červenci

Tým onkologie. Foto: KNTB
ZLÍN – Nový lineární urychlovač, který do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně doputoval už letos v březnu, byl nyní slavnostně uveden do provozu. Přístroj, který slouží k léčbě ozářením, začne pro pacienty na Onkologickém oddělení fungovat v průběhu července – po absolvování posledních schvalovacích procesů.

Onkologické oddělení Baťovy nemocnice mělo celkem dva lineární urychlovače staršího typu. Díky tomu mohla nemocnice jeden z nich na začátku tohoto roku demontovat a nahradit novým moderním přístrojem.

Pro naše pacienty je to skvělá zpráva, protože nový lineární urychlovač jim přinese větší komfort, stráví na ozařovacím stole méně času. Tím pádem se i zvýší průchodnost onkologických pacientů,“ uvedla primářka Onkologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Markéta Pospíšková.

Po spuštění přístroje do „ostrého“ provozu se začne s přípravou demontáže druhého lineárního urychlovače staršího typu. Celý proces se tak bude opakovat. „Druhý nový a modernější lineární urychlovač by měl být uveden do provozu na Onkologickém oddělení KNTB do konce tohoto roku,“ upřesnila mluvčí Baťovy nemocnice Dana Lipovská.

Oba nové lineární urychlovače, které zlínská nemocnice letos pořídila a pořídí, přijdou na více než 133 milionů korun. Sedmdesát procent této sumy je hrazeno z evropského dotačního programu REACT-EU.

Komplexní onkologické centrum v současné době léčí celkem téměř 1 300 pacientů. Léčbu ozařováním nyní podstupuje ve zlínské krajské nemocnici 800 z nich,“ sdělila Lipovská.

Slavnostnímu uvedení do provozu nového lineárního urychlovače předcházela schůzka ministra zdravotnictví a vedení nemocnice i Zlínského kraje. Podle Vlastimila Válka vedli všichni zúčastnění velmi plodnou debatu o tom, co nemocnici čeká a kam se bude vyvíjet.

Diskuze s vedením nemocnice i hejtmanem byla velmi konstruktivní a otevřená. Odvážím si z jednání celou řadu podnětů a cením, že vedení nemocnice velmi dobře čerpá evropské fondy a zlepšuje díky nim péči o pacienty,“ dodal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x