Baťova nemocnice získala 28 nových monitorů dechu

Foto: KNTB
ZLÍN – Novorozenecké oddělení Baťovy nemocnice získalo od Nadace Křižovatka 28 nových monitorů dechu. Přístroje v celkové hodnotě 70 tisíc korun budou střežit klidný dech novorozených miminek v porodnici a v případě nutnosti také v jejich domácím prostředí.

K nepravidelnému dechu, nebo dokonce k jeho zástavě dochází u miminek nejčastěji během prvního roku života. Důvodem může být syndrom náhlého úmrtí kojenců, nebo třeba nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. Úkolem monitoru dechu je upozornit zdravotníky nebo rodiče na stav, kdy u dítěte dojde k dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo ke snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu.

Naše hlavní poslání spočívá ve zprostředkování předání monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Společnými silami zajišťujeme pravidelnou obnovu těchto citlivých přístrojů ve více než 70 nemocnicích po celé České republice,“ popsala ředitelka Nadace Křižovatka Michaela Špunarová.

Monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy, tedy tzv. bezdeší, a jakékoliv nepravidelnosti dechu novorozence. V případě potíží okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc dospělého, který může včas poskytnout dítěti první pomoc.

Monitory dechu jsou pro nás i pro maminky v porodnici potřebným zařízením, které pravidelně obměňujeme. Jsme tedy každoročně vděčni za další nové přístroje, které v případě nutnosti také půjčujeme rodičům při odchodu z porodnice domů, o tuto službu je u nás obrovský zájem,“ uvedl primář Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati Jozef Macko.

Za 29 let své existence se Nadaci Křižovatka podařilo díky sponzorům a dárcům vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic více než 12 tisíci monitory dechu v celkové hodnotě přesahující 40 milionů korun.

--> --> --> --> -->