Baťův region boří jazykové bariéry

foto: Baťův region
ZLÍN – Projekt Baťův region nabízí pohled na unikátní lokality, technické zajímavosti i moderní architekturu ve Zlíně, Otrokovicích, Luhačovicích a dalších zajímavých místech ve Zlínském kraji. Kromě tuzemských návštěvníků se snaží oslovit i ty zahraniční. A právě pro ně připravil rozcestník s důležitými informacemi a novinkami v angličtině.

Tuzemští návštěvníci, kteří míří do Zlína, Otrokovic nebo Luhačovic nejspíš při svých cestách objeví projekt Baťův region. Ten jim na svém webu doporučí a představí zajímavá místa spojená se životem a dílem zlínského podnikatelského rodu Baťů. Nově ale chce návštěvu Zlínského kraje zpříjemnit taky zahraničním turistům. Rozcestník s tipy na výlety, důležitými informace a novinkami tak nově nabízí i svou anglickou variantu.

„Anglická verze posílí konkurenceschopnost Baťova regionu mezi jinými nabídkami a pomůže nám budovat pověst atraktivní turistické destinace v dalších zemích,“ vysvětlila Žaneta Kögler, manažerka projektu. „Tomáš Baťa se ze Zlína vydal obouvat svět. Nyní chceme jeho příběh světu vyprávět. Prolomení jazykových bariér je prvním krokem na této cestě,“ doplnila.

Mobilní appky

Kromě webových stránek jsou k dispozici taky dvě bezplatné mobilní aplikace. Obě taky s možností přepnutí do angličtiny.

První z nich je Baťův Zlín. Tu připravilo krajské město a využilo při tom nejmodernější způsoby komunikace s návštěvníky. Po různých lokalitách se turisté prochází v doprovodu zajímavých příběhů, které vypráví hlas Marie Baťové. Aplikace využívá i prvky rozšířené reality, takže je taky možné, že se zájemcům nad hlavou proletí pro Tomáše Baťu osudný letoun Junkers F 13. Nechybí ani kvízy, zábavné hry a možnost získat i nějakou odměnu.

Druhou aplikací je Zlínský architektonický manuál. Jde o obsáhlou databázi informací o zlínské architektuře, která nabízí procházky městem podle tematických tras. Její uživatelé tak mohou objevit například tovární areál, moravský Hollywood nebo jedinečné baťovské domky. Kromě české a anglické verze je navíc dostupná i v německém jazyce.

English friendly prohlídky

Pokud turisté ze zahraniční dorazí do okolí Zlína, je velmi důležité, aby dostali rozšiřující informace v angličtině a někdo jim dokázal pomoci s jejich požadavky. Nový anglický web a aplikace tak spolupracují s jednotlivými partnerskými organizacemi, které poskytují cizojazyčné služby.

„U návštěvníků jsou oblíbené komentované procházky městem s názvem Zóna Zlín, které zajišťujeme nejen v angličtině, ale i v němčině a polštině,“ uvedla Eva Manišová, vedoucí oddělení cestovního ruchu statutárního města Zlín.

Služby průvodce v angličtině nabízí například Památník Tomáše Bati, perla funkcionalistické architektury ve Zlíně. Komentované prohlídky pro zahraniční návštěvníky zajišťuje taky Muzeum jihovýchodní Moravy v rozsáhlé expozici Princip Baťa. Průvodci dokáží prohlídku okomentovat anglicky i německy. Velký zájem je i o prohlídky Baťova mrakodrapu a zdejší pojízdné kanceláře Jana A. Bati. Anglický výklad uslyší návštěvníci i v Baťově vile, sídle Nadace T. Bati a mnoha dalších objektech, výstavách nebo technických památkách.

Doporučuje se ale domluvit si cizojazyčnou prohlídku předem, aby bylo možné zajistit jazykově vybavený personál a rezervovat místa ve skupinách.

English friendly zatím nejsou všechna místa, organizace a produkty Baťova regionu. Projekt ale pracuje na tom, aby se to co nejrychleji změnilo.

„Vstřícnost vůči zahraniční klientele může do budoucna přilákat nejen další turisty, ale také investory a partnery pro budoucí projekty,“ zdůraznila Jana Tkadlecová, manažerka destinace Zlínsko a Luhačovicko. Právě tato destinační společnost stojí spolu s městem Zlín, Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy a Zlínským krajem za vznikem projektu Baťův region.

--> --> --> --> -->