Bedlová princezna Stela: rostouououou

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Houbařská sezóna má za sebou první poločas. Nebyl bůhvíjak výživný, sice lepší než v loňském pustém roce, ale mnozí čekali více. Po polovině srpna se situace přeci jen zlepšila a kdo hledá, ten najde.

Je ale pravda, třeba co se lesů v okolí Zlína týče, že to jsou pravé hody jen tu a tam. Člověk zrovna nemusí být houbařský guru, a přece může slavit úspěchy. Jako sympatická Jitka Vítková, která vyrazila k rodičům do Dobrkovic a velmi ocenila, že našla dva košíky. „Za hodinu byly plné pravých a hlavně zdravých krásných hřibů,“ libovala si.

Znalci potvrzují, že jsme v období zhruba před třemi čtyřmi dny zažívali nejlepší letošní období. Oblíbenou destinací Karla Srnce jsou lesy mezi Březůvkami, Provodovem a Želechovicemi. „Zkraje týdne to vypadalo úžasně, teď přeci jen sleduji mírný pokles četnosti výskytu pravých hřibů,“ informoval muž, který je v lese jako doma.

Houbaři ale vůbec nemusejí zoufat. Tenhle pěkný koníček neznamená jen hnědé hlavy nejcennějších hřibů. Kdepak. Jako pozitivní příklad může sloužit plný koš bedel, kterým se chlubí šikovná šestiletá Stela z Provodova. „Hurá, rostou, to jsou nejlepší houby, náš táta je umí připravit jako řízky, a to si vždycky ještě dlouho oblizujeme s bráchou a mámou pusy,“ popisuje letní zasloužené gurmánské zážitky malá houbařka.

Jinak je nástup bedel opravdu znamením, že jde sezóna do druhé poloviny. V lesích kolem Zlína jsou teď k mání také populární růžovky, ve slušném množství se vyskytují různé druhy holubinek, jako málokdy ozdobily jasnou žlutí lesy na Zlínsku také lišky obecné neboli kuřátka. Inu kdo hledá, najde…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x