Během dvou dnů dostane ve Zlínském kraji vakcínu asi 1 200 zdravotníků

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍNSKÝ KRAJ - První zdravotníci včera ve Zlínském kraji dostali vakcínu proti covid-19. Během dvou dnů by tak první dávku očkovací látky mělo dostat bezmála 1 200 zdravotníků, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži zahájily očkování svých zaměstnanců a také personálu zdravotnické záchranné služby. Očkování bude pokračovat i v dalších týdnech a měsících, vedle zdravotníků dostanou vakcínu mezi prvními i policisté, hasiči a další příslušníci složek integrovaného záchranného systému, lidé zaměstnaní v sociální péči nebo ve školství a také lidé z rizikových skupin, jako jsou senioři nebo pacienti s chronickými onemocněními.

„Ve vakcinaci vidím jasnou naději, jak se vrátit do normálního života, na který jsme byli zvyklí. Je to teď v práci pro kraj priorita číslo jedna,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Jeho slova podpořila také Olga Sehnalová, náměstkyně hejtmana Zlínského kraje pro zdravotnictví. „S očkováním vidíme snad konečně světlo na konci tunelu. To ale neznamená, že bychom měli přestat dodržovat všechna ostatní opatření. Znovu o to naléhavě všechny prosím,“ doplnila.

„Ve všech našich nemocnicích jsme vyčlenili personál a prostory, ve kterých budeme v následujících dvou týdnech očkovat zejména zdravotníky, kteří přicházejí do styku s covidovými pacienty, ale i další zaměstnance. Už teď projevila o vakcínu zájem asi třetina z pěti tisíc našich zaměstnanců, a myslíme si, že toto číslo ještě poroste. Zkušenosti kolegů pomohou v rozhodování i těm, kteří zatím ještě váhají,“ podotkl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Mezi prvními včera v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně podstoupil očkování proti covidu například docent Tomáš Gabrhelík, krajský koordinátor intenzivní péče a primář Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče (ARIM), Tereza Koníčková, vrchní sestra ARIM, nebo Zdeněk Coufal, primář Kardiologického oddělení a vedoucí lékař Kardiovaskulárního centra pro dospělé. Během prvního dne by podle plánu mělo ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje dostat první dávku vakcíny více než 200 lékařů, sester a záchranářů, přeočkování druhou dávkou je pak podle očkovacího schématu platného pro vakcínu Pfizer-BioNTech čeká za tři týdny.

První dodávka vakcíny pro Zlínský kraj byla doručena 30. prosince 2020 do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Šlo o 195 ampulek, z jedné je možné naočkovat šest lidí. Vakcína byla skladována v mrazicím zařízení zlínského transfuzního oddělení a odtud byla distribuována do dalších nemocnic ve Zlínském kraji. Po čtyřiceti ampulích dostaly nemocnice v Uherském Hradišti a ve Vsetíně, po třiceti nemocnice v Kroměříži a Valašském Meziříčí, zbylých 55 použije pro očkování zdravotníků krajská nemocnice ve Zlíně. „Byli jsme připraveni začít s očkováním už 30. prosince, první dodávka vakcíny se ale zpozdila a nebylo jasné, zda dorazí ještě do konce roku. Naši zdravotníci jsou nyní během služeb hodně vytížení péčí o covidové a akutní pacienty a těm, kteří byli doma, jsme chtěli dopřát alespoň pár klidných chvil s jejich rodinami. Proto jsme zahájení očkování odložili na začátek ledna, ale dodanou vakcínu stihneme vyočkovat včas a jsme připraveni i na další dodávky očkovací látky,“ doplnil Radomír Maráček.

Ve čtvrtek 7. ledna 2021 by do Zlínského kraje měla dorazit další várka vakcín, přičemž množství dávek by mělo být dvojnásobné. Pravidelné dodávky očkovací látky budou pokračovat i v dalších týdnech. Podporu očkování proti covidu vyjádřilo také předsednictvo Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky. „My, praktičtí lékaři pro děti a dorost, očkování plně podporujeme a vnímáme ho jako účinný nástroj směřující jak k ochraně jednotlivců, tak k zabránění šíření infekce v populaci. Máme největší zkušenosti s plošným očkováním, které je každodenní součástí naší práce. V rámci očkování proti onemocnění covid-19 jsme připraveni dle svých možností se do očkování zapojit na pracovištích k tomu zřízených. Cítíme morální povinnost být v této situaci nápomocní a urychlit tak boj proti probíhající epidemii. Budou-li očkováni rodiče, ochrání tak i své děti do doby, než bude očkování i pro ně k dispozici,“ uvedli praktičtí lékaři ve svém prohlášení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x