Berani zvládli klíčovou bitvu s Kladnem. Záchranářský duel rozhodli v závěru

Hokejisté Zlína poprvé v sezoně přetlačili kladenské Rytíře. Foto: David Peška, PSG Berani Zlín
ZLÍN – Zvládli důležitou záchranářskou bitvu, výrazně oživili šance na extraligovou záchranu. Zlínští hokejisté ve 38. kole uspěli na ledě Kladna, Rytíře v jejich chomutovském azylu zdolali 3:1 a úternímu soupeři se přiblížili na rozdíl tří bodů. Vyrovnaný duel v závěru rozsekl obránce Ferenc, chvíli po něm zlomil odpor Středočechů Fryšara.

Jsme spokojení, že jsme zápas zvládli, neboť se hrálo o pomyslných šest bodů. Pokud bychom prohráli a měli jsme manko devíti bodů, už by byla naše situace kritická,“ ví dobře kouč Beranů Luboš Jenáček.

Hosté šli do klíčového souboje bez Köhlera, Mamčicse a Vopelky, za domácí po dvou utkáních nastoupil i šéf klubu a hokejová legenda Jaromír Jágr, ale ani asistencí nezabránil další ztrátě.

Do vedení šli ale Berani. Skóre na konci první třetiny otevřel Zabusovs, jemuž po vyhraném buly asistoval Veselý. „Vstoupili jsme do utkání dobře, prvních sedm až osm minut nám šly dobře nohy. Poté se hra srovnala, Kladno si vytvořilo ve druhé třetině místy až drtivý tlak, ale hodně nás podržel brankář Libor Kašík. Pomohla nám velká obětavost hráčů a štěstí na naší straně,“ přiznal Jenáček.

Rytíři smazali náskok svého hlavního soupeře v boji o záchranu díky využité přesilovce, když střelu Plekance nešťastně usměrnil do vlastní brány Sedláček.

Kladenští mohli v úvodu třetí třetiny překlopit vedení na svoji stranu, pětiminutové vyloučení zlínského beka Novotného ale nevyužili. „Byl to další zlomový moment,“ cítí Jenáček. „Naštěstí pro nás soupeř udělal faul a oslabení se smrsklo na tři minuty. Podařilo se nám ubránit se štěstím proti silné sestavě Kladna,“ oddechl si.

Zlíňané nepříjemné chvíle ustáli a v hektickém závěru dvakrát za sebou udeřili.

O rozdílovou branku se postaral Jakub Ferenc, důležitou výhru Beranů definitivně pojistil Štěpán Fryšara.

Do třetí třetiny jsme vstoupili do závěru již lépe, ubráněné oslabení nám dodalo síly. Přišel vítězný gól, odražený kotouč a Kuba Ferenc to krásně trefil. Přidali jsme ještě jeden gól a bylo hotovo,“ radoval se Jenáček.

Berani zabrali po třech prohrách a uspěli poprvé ve třetím vzájemném zápase v sezoně. Pro Rytíře to byla devátá porážka z posledních deseti zápasů. „Pro nás byl zápas velkým zklamáním. První třetina byla z naší strany hodně špatná. Ve druhé jsme se hodně zlepšili a byla škoda, že jsme ze šancí nedali víc gólů. Ve třetí třetině jsme dostali pětiminutovou přesilovku, nedali jsme gól a udělali jsme faul. Potom jsme měli ještě jednu dvouminutovou přesilovku a zase jsme se neprosadili. Pak přišla jedna chybička v naší třetině a Zlínu se povedlo dát vítězný gól,“ zhodnotil duel kladenský trenér Jiří Burger.

Zlínští hokejisté se na úterní triumf pokusí navázat v pátek v Olomouci. Duel na Hané začíná rovněž v osmnáct hodin.

Tipsport extraliga, 38. kolo

Rytíři Kladno – PSG Berani Zlín 1:3 (0:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 24. Plekanec (Baránek) – 17. Zabusovs (Veselý), 56. Ferenc, 57. Fryšara (Okál). Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Frodl, Komárek. Vyloučení: 4:4, navíc Novotný (Zlín) 5+OK. Využití: 1:0. Diváků: 1000 (omezená kapacita).

Kladno: Bow (8.–9. Stahl) – Funk, Kehar, Wood, Ticháček, Suchánek, Baránek – Hlava, Plekanec, Kubík – Jágr, Filip, Pytlík – Beran, Zikmund, Melka – Kristo, Indrák, Routa.

Zlín: Kašík – Gazda, M. Novotný, O. Němec Suhrada, Ferenc, Žižka, Hanousek – Mallet, Honejsek, Kubiš – Michasjonok, Hejcman, Okál – Flynn, R. Veselý, Zabusovs – Fryšara, P. Sedláček, Karafiát.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x