Beskydy nejsou jen vrcholky hor. K návštěvě láká třeba jedinečný Pohankový mlýn

Foto: zlin.cz
KOPANÁ - Léto je časem výletů, tak proč se nemrknout k sousedům. Navíc je Pohankový mlýn, coby opravdová turistická zajímavost, na rozhraní našeho Zlínského a sousedního Moravskoslezského kraje. Patří do Frenštátu pod Radhoštěm do kouzelné místní části s hezkým sportovním názvem Kopaná. Pohanku tu melou už v páté generaci, a to už nastupuje šestá. Šéfem je tu mlynář jako vyšitý, silný, velký a taky příjemný chlap. Pavel Šmajstrla.

Když k vám zavítám na exkurzi, na copak se pod vrcholky nádherných Beskyd mohu těšit?

Především na pestrou historii našeho mlýna, kde začínal už můj prapraděda Josef, pokračoval praděda František, děda Arnošt i můj táta Zdeněk. Teď mám rodovou tradici na starost já a mám to štěstí, že už se má k dílu i můj syn. Zájemci se ale nedozví jenom o našem rodu. Mohou si doslova osahat dobové i dnešní stroje a nástroje. Dozvědí se, jak se pohanka zpracovávala kdysi a jak se zpracovává dnes. Samozřejmě si ochutnají leckteré produkty. Jak si tak pochutnají třeba na pohankových křupkách, mohou zhlédnout i krátký film z našeho mlýna.

Jaké máte nejstarší exponáty?

Nejstarší, na kterých se už nemele, mají hodně přes 150 let. Ale v provozu tu máme třeba fukar, což je dosud funkční čistička, starý je sto let. Vše je u nás k vidění.

Pane mlynáři, lidé mají velký problém rozeznat klasické obiloviny, poznají pohanku?

Na to bych nevsadil, ale po návštěvě u nás už určitě ano. Kdo ji nezná z pole, uvidí ji u nás na zahrádce, kde je zaseta právě na ukázku pro návštěvy. Mimochodem pohanka se sklízí později než třeba pšenice či ječmen. Její čas zpravidla přichází v září, někdy o fous dříve.

Jak vypadá letošní předpokládaný výnos?

Zatím nadějněji než v minulém roce, kdy se v celé Evropě urodilo velmi málo. Ale pozor, říká se jí pohanka cikánka. To znamená, že na rostlince jsou zralé nažky, ty ale mohou být prázdné a bez zrna.

Pohanka má moře příznivých zdravotních účinků. Které jsou podle vás stěžejní?

V první řadě obsahuje rutin, který je velmi prospěšný pro naše cévy. Vrací jim pružnost a zabraňuje praskání. Obsahuje řadu dalších vitamínů a má pozitivní vliv na regeneraci jaterních tkání. A je taky naprosto bezlepková.

Jste silný chlap, mlynář. Nosí se ještě pytle s moukou?

Jasně, nejtěžší jsou pytle 80kilové, to už vám musí hodit na záda dva chlapi. Sílu pořád mám, beru ji právě z pohanky.

Malý recept máte?

Je jich spousta, přijeďte na Kopanou, dám vám ochutnat. Já třeba snídám každé ráno pohankovou kaši s ovocem, dětem děláme pohankové palačinky se sirupem. Nedovedu si představit lepší přílohu k roštěné, než je pohanka…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x