Beznaděj a frustrace obyvatel. Po zpoplatnění jihovýchodního obchvatu Otrokovic se provoz opět vrátil do Kvítkovic

Foto: ŘSD ČR
OTROKOVICE – Stalo se přesně to, čeho se obyvatelé Otrokovic obávali. Po zpoplatnění jihovýchodního obchvatu Otrokovic se provoz opět vrátil do obydleného území místní části, kudy projíždějí řidiči bez dálniční známky.

Již dříve místní částí Kvítkovice projíždělo kolem 3000 vozidel denně. Provoz se měl z tohoto frekventovaného úseku odklonit zprovozněním jihovýchodního obchvatu Otrokovic. To se sice povedlo, ale jen dočasně.

Od nového roku byl totiž tříkilometrový úsek dálnice zpoplatněn, a tak řidiči jedoucí směrem na Malenovice a Zlín, kteří nemají dálniční známku, začali opět využívat nejkratší a nejrychlejší trasu. A tou je cesta přes Kvítkovice a její ulice Bratří Mrštíků a Bartošova.

Pod okny nám opět vesele jezdí vozidla, která mají být primárně na obchvatu, případně na silnici I/55,“ uvedl obyvatel Kvítkovic Radek Štěrba.

V Kvítkovicích se tak opět výrazně navýšil provoz a hluk, který mají na svědomí vozidla přijíždějící do Kvítkovic ze všech směrů. Podle prozatím ještě neoficiálních informací z měření dopravy po zpoplatnění obchvatu se ukazuje, že provoz aut se vrátil opět na původní hodnoty, což je naprosto skandální,“ pokračoval Štěrba.

Pokud se nárůst dopravy skutečně potvrdí, požádá otrokovická radnice ministerstvo dopravy o zrušení poplatku na jihovýchodním obchvatu. „Budeme to chtít použít při argumentaci, proč mít celý obchvat bez poplatku,“ řekla starostka Otrokovic Hana Večerková, která tak upozorňuje na zajímavý paradox, že na druhé, starší části obchvatu řidiči poplatek platit nemusí.

Starší část obchvatu mohou řidiči využívat bezplatně díky výjimce od ministerstva dopravy. Když však vedení města žádalo o výjimku také pro nově zprovozněný jihovýchodní obchvat, nebylo úspěšné.

„Jedná se o nesystémové a nekoncepční opatření, které obecně přispívá ke snižování spravedlivosti systému časového zpoplatnění,“ zdůvodnilo ministerstvo dopravy, proč aktuálně výjimky z časového zpoplatnění na nových obchvatech zavádět nechce.

Naděje pro město a především jeho obyvatele by mohla svitnout v roce 2023, kdy ministerstvo dopravy chystá vytvoření jednotných pravidel a podmínek, jejichž splněním bude možné výjimku v systému časového zpoplatnění dostat.

To je ale zatím hudba poměrně daleké budoucnosti. Pro místní obyvatele totiž začíná být situace už teď neúnosná. „Občané začínají pociťovat silnou frustraci, protože všem jim bylo plivnuto do tváře,“ řekl Radek Štěrba.

Podle něho jsou obyvatelé Kvítkovic už natolik zoufalí, že z jejich strany hrozí sepsání petice, nebo dokonce blokování dopravy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x