Běžný život ve Zlíně druhé poloviny minulého století mapuje fotografická výstava Takoví jsme byli? 2

Foto: Takoví jsme byli? 2
ZLÍN – Zajímá vás, jak vypadal běžný život v rozvíjejícím se Baťově městě ve druhé polovině 20. století? Pak si nenechte ujít jedinečnou fotografickou výstavu Takoví jsme byli? 2, která odstartovala před pár dny v továrním areálu.

Od poloviny září se v autentických prostorách 61. budovy v továrním areálu koná výstava věnovaná připomínce 700 let od první písemné zmínky o městě Zlíně. Nese název Takoví jsme byli? 2 a plynule navazuje na projekt Galerie Václava Chada, který prostřednictvím fotografií profesionálních fotografů mapoval běžný život a podobu prostředí druhé poloviny minulého století ve Zlíně.

Nyní, kdy si připomínáme výročí 700 let od první písemné zmínky o městě Zlíně, bychom chtěli navázat na úspěšný projekt Takoví jsme byli? Fotografie 1950-90 a znovu propojit napříč generacemi vzpomínky a zážitky spjaté s postupně se rozvíjejícím městem,“ uvedl za organizátory Čestmír Vančura, který inicioval vznik projektu.

Navazující výstava ukáže opět život ve Zlíně prostřednictvím černobílých fotografií od zlínských fotografů, kterým se podařilo zcela osobitým pohledem zachytit atmosféru Zlína rozrůstajícího se v průběhu času do prosperujícího města.

Představí se zde ale také zcela unikátní předměty spojené s historií města Zlína, jako je folio antifonáře královny Elišky Rejčky z období založení města Zlína. „Vzácný artefakt bude nejen instalován jako jeden z exponátů výstavy, ale připravili jsme také přepis a nastudování tohoto antifonáře v rámci slavnostní vernisáže,“ vysvětli Čestmír Vančura.

Zájemci o podrobnější informace mohou výstavu zhlédnout ve formě komentovaných prohlídek. Povede je spoluautor výstavy Ondřej Ševeček a uskuteční se v pátek 23. září v 17:30 hodin, ve středu 5. října v 17:30 hodin a v sobotu 15. října v 15:00 hodin.

Výstava byla zahájena v pátek 16. září a potrvá do 16. října 2022. Slavnostní vernisáž spojená s uvedením publikace Josef Sudek – Zlín proběhne ve středu 21. září v 17:00 hodin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x