Bílé opojení nad Zlínem. Jak dlouho vydrží?

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Dobře udělal, kdo dva týdny před Štědrým dnem vyrazil ven. Třeba taková procházka od zlínského Majáku směrem k Malenovicím, klidně jen tak na vlastních nohou, v partě přátel se psy, anebo dokonce na běžkách, musela osvěžit mysl i plíce. Nebývá to zase tak často, aby se lesní prost se zasněženou cestou v nějakých 350 nadmořských metrech proměnil v téměř nefalšovanou horskou idylku.

„My jsme s kamarádkami vyrazily s našimi psy, třeba můj německý špic se v té bílé nadílce cítí báječně, stejně jako my,“ smála se majitelka úplně bílého krasavce Blanka ze Zlína. „On je hodně spokojený, bílá nadílka je príma, určitě se mu líbí, vždyť je to původně severský pes.“

Okolo spousta mladých rodinek s dětmi. Poměrně vzácně, ale přece, se objevovali i běžkaři.

„My jsme nazuli úzká prkénka u nás na Majáku, míříme nad Malenovice a zpět, užíváme si to, stopa není dokonalá, ale i tak je to bezva pohyb,“ měli jasno další Zlíňané, mladí manželé Mikelovi.

Dole ve Zlíně už to bylo se sněhem slabší, v plné práci byly třeba mechanismy, které odklízely poslední várku sněhu měnící se v nevzhlednou směs.

„Dívej, Franto, tady je vánoční kolo, škoda, že zatím nejede,“ obdivovala zimu na zlínský způsob přímo v centru třeťačka Stela, která se vydala s bráškou na návštěvu na Zlínsko z Brna.

„My jsme pobyli na víkend v Provodově, tam je ta zima ještě daleko hezčí, to v Brně nemáme, ale jinak je to tam taky bezva,“ povídala.

Její kamarádka Eliška z Provodova se mohla pochlubit. „U nás je sněhu, že nevíme, co s ním, máme na zahradě i speciální iglú, je to moc pěkné. Uvidíme, jak to bude dál.“

Ať chceme nebo ne, dá zřejmě krásně bílá zima našim končinám po nějakých deseti dnech vale. Předvedla se ještě před kalendářním příchodem opravdu úžasně, teď se ale v posledním předvánočním týdnu čeká obleva. Což by ale nemělo příliš razantně zasáhnout sněhovou pokrývkou namíchanou ze sněhu přírodního a technického ve středních a vyšších polohách našeho kraje, kde už se rozjely vleky a na své si přicházejí i lyžaři. Tam by měly být Vánoce opravdu v bílém provedení.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x