Blíží se Světový den ledvin. Uherskohradišťská nemocnice připravuje preventivní akci

foto: Uherskohradišťská nemocnice
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Světový den ledvin každoročně připadá na druhý březnový čtvrtek. Oddělení dialýzy a nefrologie Uherskohradišťské nemocnice tak připravilo ve dnech 8. a 9. března preventivní akci. Zájemci si mohou nechat bezplatně vyšetřit právě tento důležitý orgán.

„I v letošním roce chceme široké veřejnosti připomenout důležitost prevence. Chronická onemocnění ledvin totiž zpočátku nevykazují žádné příznaky. Do naší ambulance se tak dostane spousta pacientů až v pokročilém stadiu onemocnění a ve stavu, kdy je třeba funkci ledvin uměle nahrazovat. Díky této akci můžeme potíže s ledvinami včas diagnostikovat a co nejdříve zahájit léčbu,“ říká primář oddělení nefrologie a dialýzy Lubomír Strnadel.

Zájemci si budou moci nechat vyšetřit ledviny ve čtvrtek 9. března v prostorách nefrologické ambulance. Ta se nachází v takzvaném skleňáku, tedy budově F ve 2. patře. Preventivní akce bude probíhat od 6:30 do 16:30 hodin.

O den dříve, tedy 8. března, bude možné absolvovat vyšetření také na „staré“ poliklinice v Uherském Brodě. Ta se nachází na ulici Bratří Lužů 106 a prevence zde bude probíhat opět od 6:30 do 16:30 hodin.

Jak uvádí nemocnice, není potřeba se objednávat předem. Vyšetření je bezbolestné a zabere sotva pár minut. Je třeba, aby si zájemci s sebou přinesli ranní moč a kartičku zdravotní pojišťovny. Kromě vyšetření moči a měření krevního tlaku bude příchozím odebrána také krev pro zjištění základních funkcí ledvin a hladiny krevního cukru.

„I když chronické onemocnění ledvin pacienta obvykle nebolí, je možné vysledovat několik projevů, které mohou signalizovat jejich poškození. Mezi ně patří například krev v moči, otoky obličeje či končetin, únava, vyšší krevní tlak, časté močení nebo změna množství moči. Čím dříve je nemoc ledvin diagnostikována, tím jednodušší je léčba a nižší riziko výskytu komplikací,“ doplňuje primář Strnadel.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x