Blíží se Vánoce, mimo jiné svátky dobrého jídla. V oboru letos jasně kraloval maxijedlík Jarda Němec

Maxijedlík v akci. Foto: archiv Jaroslava Němce
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nic nového, když prozradíme, že je náš kraj mimo své rozmanitosti geografické anebo třeba folklorní také regionem dobrého jídla. A vědom si toho, měli jsme u nás hostem poměrně častým na gastronomických akcích jednoho pořádného jedlíka. Přímo maxijedlíka, jak si říká devětačtyřicetiletý Jaroslav Němec z obce Bystré v Pardubickém kraji. Jezdí po celé republice a jiný pocit, než je ten vítězný, vlastně v končícím roce nepoznal. Jeho apetýt je neskutečný. V Uherském Hradišti mimo jiné vypil za 19 vteřin dva litry obsahu pštrosího vejce. Ve Valašském Meziříčí spořádal za pět minut čtyři obří půlkilové porce guláše, v Hovězí mu ve velkém šmakovaly jitrnice, jinde zase kilo halušek. Výčet je prakticky nekonečný. Ale pozor, nejde o žádného golema, chcete -li otesánka. Na první pohled by jeho extravagantní gurmánské kousky nikdo neodhalil.

Jardo, vybavíte si nějaký moment, kdy jste měl třeba coby dítě pořádný hlad, držela vás chuť k jídlu od malička?

Od dětství to určitě nezačalo. Míval jsem velký odpor k jídlu. Když nás paní kuchařka nutila ve školní jídelně dojídat jídlo, utíkal jsem od stolu a bylo mi špatně.

Pak tedy, kdypak vás ta neobvyklá chuť k jídlu polapila?

Myslím, že to přicházelo postupně. Poprvé jsem v sobě ty dispozice objevil tuším v šestadvaceti letech. Tehdy bylo ve Svitavách předkolo slavného Vizovického trnkobraní v pojídání knedlíků. Já tehdy vyhrál a postoupil do finále. Ale ty začátky byly těžké, chtělo to čas, abych se vypracoval.

Letos jste byl samý úspěch, váš žaludek vám pomáhá zmapovat republiku, soutěží je moře a vy jste čím dál populárnější…

Těch soutěží byla fakt dlouhá řada, většinu jsem olemoval rekordy. Byly to desítky, když mrknu na mapu, tak od Braňan u Mostu po Břeclav anebo ještě dál, až k vám do Hovězí.

Dokázal jste vyhrát za den i více soutěží?

Bylo jich pět, bylo to na zabíjačkových hodech v Brně. Celkem těch vyhraných soutěží bylo kolem třicítky.

Jaké prostředí, jaké podmínky máte pro své rekordy rád a jako ne?

Mým nepřítelem v tomto směru je zima a taky máz. Ale hecnul jsem se i v chladu. Mrazivý rekord zní: za pět minut 1,3 kilogramu ledvinek.

Nu, z toho jde leckomu mráz po zádech. A to připomínáme jen zlomek výkonů. Jsou tu Vánoce, čas dobrého jídla, jak je prožijete?

Já se na ně moc těším, Dobré jídlo a pití, strojení stromečku, vycházky se psem, pohádky. V jídle žádné extrémy, to patří na soutěže. A taky se chci do sytosti vyspat.

K Vánocům patří na obrazovkách i legendární Bohouš, překonal byste v jídle známého bernardýna?

V jedné redakci jsem před časem zopakoval slavný filmový souboj Vladimíra Menšíka. Zvládl jsem celé menu, jedenáct jídel. Jinak letos se mi zadařilo proniknout do řady pořadů několika televizí v různých pořadech. K vidění bych měl být v hlavním silvestrovském čase.

Co popřejete lidem do nového roku?

O jídle to nebude, ostatně po Novém roce se mnoho z nás snaží hubnout. Tak ať nový rok 2024 přinese radost, zdraví, mír a štěstí všem dobrým lidem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x