Boj s epidemií. Kam ano a kam ne?

V PSG aréně rozpustí led. (Foto: PSG Berani Zlín)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Lehká tato doba není ani náhodou. Nemocnice omezují neakutní výkony, zavírají se sportoviště, chabnou pohybové aktivity a do toho meteorologové slibují celý pracovní týden pravé podzimní sychravé počasí s deštěm. Situace je opravdu vážná, jde o to, zachovat si chladnou hlavu, zdravý rozum a pokud možno optimistické vidění světa.

Ředitel zlínských zimních stadionů David Navrátil potvrzuje stav věcí.

„Ano, především z ekonomických důvodů a nemožnosti trénovat rozpouštíme led na PSG aréně. Čeká nás mimo jiné další desinfekce prostor. Ale není třeba vidět vše negativně, led na Zimním stadionu Luďka Čajky zůstává, pořád věříme, že extraliga bude pokračovat. V tomto týdnu by také měla skončit karanténa hráčů prvního týmu. A navíc, každému doporučuji radovat se z menších věcí, mně se třeba v závěru týdne podařilo vyudit báječné dobroty.“

O nutnosti hledat pozitivní věci i v horších časech hovoří třeba psychologové a psychiatři.

Podle jejich rady pomáhají nejobyčejnější věci, ať je počasí ryze podzimní, každému pomůže třeba vycházka do lesa. A to ani nemusejí růst houby.

„S tímto přesně souhlasím, všem těm „covidzprávám“ pomáhám čelit právě pohybem mezi stromy,“ říká Vojtěch Johaník z Uherského Hradiště. „Navíc jsem byl vcelku úspěšný, našel jsem výborné a málokdy vídané kotrče, dělám z nich falešnou dršťkovou polévku. Další nález už byl jen vzácný, kamarádovi jsem poslal fotku, upřesnil, že jde o u nás unikátní hlívovník olivový, houba je krásná, ale bohužel jedovatá,“ vyprávěl pan Vojtěch.

V obchodních centrech ubylo lidí, v supermarketech se dnes nakupuje normálně. „Potravin je ve skladech opravdu dost, byl by nesmysl začít ve velkém vykupovat jako na jaře,“ říká třeba vedoucí jednoho ze zlínských supermarketů Jarmila Rajznauerová.

Podle informací serveru Zlin.cz se redukuje i počet mladých lidí, kteří tráví s kamarády dlouhé hodiny u telefonů.

„My jsme například v intencích vládních nařízení vypnuli wifi a také jsme snížili kapacitu posezení, kde se mladí scházejí. Cíl je jediný, zamezit šíření infekce, teď opravdu není čas na dlouhé setkávání skupin lidí,“ vysvětluje některé kroky mluvčí zlínského OC Zlaté jablko Kateřina Martykánová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x