Boty pro město, zážitková mapa nebo multižánrový festival. 700. narozeniny oslaví Zlín ve velkém stylu!

Nadcházející rok bude ve Zlíně ve znamení oslav. Foto: Město Zlín
ZLÍN – V roce 2022 uplyne 700 let od první písemné zmínky o Zlíně. Celý nadcházející rok proto bude ve městě ve znamení oslav a nejrůznějších akcí.

Základní myšlenkou oslav je fakt, že největší hodnota města spočívá v lidech. Samotní obyvatelé města, ať už se zde narodili, nebo přistěhovali a nadále v něm působili a rozvíjeli se, jsou jeho největším potenciálem.

Oslavy budou probíhat po celý rok 2022, začnou novoročním ohňostrojem a skončí vánočními trhy. Program oslav se bude skládat z dlouhodobých projektů i jednotlivých akcí. Do jednotlivých aktivit se zapojí řada městských i krajských organizací, komunit i umělců, také Univerzita Tomáše Bati a další. Jednáme o spolupráci s Univerzitou Karlovou, budeme rádi za spolupráci s Baťovskými a partnerskými městy,“ uvedla hlavní manažerka oslav Jana Kubáčová.

Součástí dlouhodobých projektů bude aplikace, která bude ve veřejném prostoru a bude se zabývat tématy, která Zlín zviditelňují. Vznikne databáze osobností, které jejich osobní či pracovní život pojí se Zlínem. Zapojit se a spolupracovat na tvorbě živé kroniky výročního roku budou moci také samotní obyvatelé města.

Oceňovaná architektka Kateřina Šedá připravila pro Zlín speciální participační projekt, ve kterém budou boty na nohách jednotlivých účastníků po dobu 4 měsíců chodit po Zlíně, navštíví řadu akcí vztahujících se k 700. výročí Zlína a postupně projdou i všechny ulice města. Boty, které se stanou unikátním průvodcem po místech a lidech, kteří dělají Zlín Zlínem.

Jednou z největších akcí oslav bude v červnu 2022 velký festival s názvem Zlín žije. Přinese několik multižánrových scén ve veřejném prostoru města, pouliční umění a zážitkový program. V rámci tří dnů se na scénách vystřídá většina hudebních seskupení Zlína od folkloru přes rock, folk či pop.

Ve spolupráci s organizacemi, komunitami i jednotlivci, kteří se podílí na nabídce akcí pro veřejnost ve městě, vzniká programový kalendář. Ten bude mít tištěnou podobu a rozšířenou verzi najdou zájemci také na již spuštěném webu oslav www.zlin700.eu,“ upřesnila Jana Kubáčová.

Do oslav se mohou zapojit i zlínské firmy, živnostníci a organizace vytvořením produktu či služby akcentující oslavy výročí. Společnosti a instituce se budou moci hlásit k oslavám například prostřednictvím tematické nálepky nebo logem výročí v online prostoru. Vznikne zážitková mapa města, která bude mimořádnou nabídkou pro místní i turisty.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x