Bravo, dámy a pánové. Díky za pomoc lidem stiženým válkou

Muži ze zlínské farnosti se rozhodli spontánně pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny. Foto: Zlin.cz
ZLÍN - V zasedačce zlínské klášterní budovy Regina sedí a horečně se radí pět mladých mužů. Stejně jako více než sto žen a mužů různého věku ze zlínské farnosti se rozhodli spontánně pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny. Už koncem minulého týdne se vypravili pro těžce zkoušené ženy a děti.

Nedělají ze sebe rozhodně hrdiny a přemýšlejí, jak pomoc rozšířit, jak ulehčit Ukrajincům nelehký životní úděl.

„Vypravili jsme se autem už v pátek večer. Jedna věc, ta zdánlivě jednoduchá, je dopravit je k nám do bezpečí, ale teď jde i o to, jak jim pomáhat dál. Máme tým žen, který se úžasně stará o koordinaci všech potřebných aktivit. Dorazilo k nám už několik skupin, převážně ženy s dětmi, my jim ale nabízíme další pomoc v rámci inciativy ChcemePomoct.cz. Jde o to, jak je ubytovat, dát jim najíst, vysvětlit jim, jak postupovat na úřadech, co dál s dětmi, o tom se zrovna radíme,“ říká jeden z iniciátorů akce Viktor Šimeček.

K ruce má ve dne v noci kamarády, mezi nimi je i Vít Mach.

„Víte, hodně mi trhalo srdce, když jsem viděl, jak se loučí ženy s muži a ti se svými dětmi. Do Zlína a okolí jsme přivezli zatím ve skupinách asi padesát lidí, dalším pomáháme tak, že je nasměrujeme ke známým třeba do Bratislavy, Otrokovic nebo polských Katovic,“ popisuje Vít.

Ukrajinci u nás ve Zlíně nacházejí první záchytný bod ve Farním domě na Kudlově. O ubytování se tam stará tým, který vede mladá studentka Míša. Odsud pak ženy míří do konkrétních rodin. „To je ta nejnáročnější část, mít doma několik lidí, leckdy i s jazykovou bariérou a trochu odlišnými zvyky,“ vyjadřuje vděčnost farníkům Viktor Šimeček.

„Nesmírně nás těší, že lidé nabízejí běžencům své domovy, prostě je v jejich nejtěžších chvílích přijímají jako vlastní,“ doplňuje.

Na pomoc s dopravou, kterou zajišťují muži ze zlínské farnosti, bezprostředně navazuje aktivita dalších desítek lidí.

„Určitě se vydáme na Ukrajinu znovu. Pojedeme zřejmě pro uprchlíky z města Ivano -Frankivsk. Na hranice se bude vypravovat autobus, navážeme tak další pomoc v rámci iniciativy Chceme Pomoct.cz, stále se zlepšuje,“ dívá se dopředu Vít Mach.

Pánové a dámy, vám i kolegům a spoustě dalších obětavých lidí veliký dík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x