Bronzová plastika Komenského po letech konečně našla nové místo

Plastika Komenského našla nové místo na štítu uherskobrodského gymnázia. Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Mohutná bronzová plaketa s vyobrazením Jana Amose Komenského skončila svou mnohaletou dobrodružnou pouť. Teď už spokojeně visí na štítové zdi uherskobrodského gymnázia v Naardenské ulici.

Příběh třímetrového bronzového emblému sochaře Saši Zahradníka se podobá strastiplné životní pouti Jana Amose Komenského, který je na mohutné plaketě spolu s nápisem UHERSKÝ BROD vyobrazen.„Tato plaketa byla historicky vyvěšena na průčelí domu projektové kanceláře na rohu ulic Pod Valy a Svatopluka Čecha při příjezdu do města směrem od Havřic. Když se vybudoval obchvat a většina aut už neprojížděla Uherským Brodem a objekt byl zprivatizován, nový majitel přestal mít o plaketu zájem,uvedl místostarosta Uherského Brodu Petr Vrána.

Jan Amos na plaketě tak skončil odložený v trávě. Nenechavci začali rozebírat a do sběru odvážet nosnou konstrukci. Zásluhou Uherskobrodského Patriota Františka Varadi spolek prosadil v roce 2012 odklizení emblému do bezpečí skladů Technických služeb města. Následné návrhy na umístění plastiky vždy ztroskotaly na stanovisku vyšších orgánů. Správa silnic a dálnic například pohřbila návrh umístit emblém na pilíř lávky nad silnicí E50, vrchol výtahové šachty u nádražní lávky zase neuspěl kvůli rozměrům.

Hledala se budova v Uherském Brodě, na které by mohla být plaketa znovu umístěna. A kde jinde, než na budově školy, která nese jméno Jana Amose Komenského. Jako nejvhodnější místo se nakonec ukázala východní stěna z ulice Naardenské,“ dodal Vrána.

Jan Amos Komenský se narodil v Uherském Brodě a ukončil své pozemské putování v holandském Naardenu. Plaketa s jeho vyobrazením začala po devíti letech svůj nový život v Naardenské ulici – symbolicky na gymnáziu, které nese jeho jméno.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x