Buchlovice s vůní česneku

foto: Kudy z nudy
BUCHLOVICE – Pokud dnes zavítáte do Buchlovic, jistě vaši pozornost upoutají kila a kila všudypřítomného česneku. Není se čemu divit. Po dvouleté covidové pauze se totiž uskuteční devatenáctý ročník Festivalu česneku.

Kdo dnes zavítá do Buchlovic, jistě na každém kroku narazí na všudypřítomný česnek. Nebojte se, nejde o zastrašení děsivých upírů, ale o 19. ročník Festivalu česneku. Ten návštěvníci najdou nejen na zdejším zámku, ale také v městečku. A letošní heslo? Česnek je hrdost a pýcha!

„Milovníci česneku mají mnoho společného: potěšení z pokrmů s jedinečnou ochucovací přísadou a uctívání tradic, jak nejlépe užívat a důmyslně používat česnek při vaření. Všichni milují nezaměnitelnou chuť a vůni skrytou v česnekové hlavičce jako zdroj radosti ze života, potěšení z dobrého jídla, dobrých přátel a dobré pohody,“ říká Miloslav Hrdý, jeden z hlavních pořadatelů. Ti si přejí jediné – aby jedinečný buchlovický festival nepohasl. Česnek tady totiž byl, je a bude napořád.

Celý festival bude zahájen na horních schodech zámku Buchlovice předáním česnekové úrody starostce města. Následovat bude zpěv originálních česnekových hymen, nakrojení česnekového koláče, pozvednutí česnekového praporu a přípitek česnekovým zákysem.

V průběhu celé akce zajistí hudební doprovod cimbálová muzika Burčáci a Oskoruša, následně hudební skupina Hazaféle Brno, Mistřické frajárky, dětský soubor Hradišťánek, country kapela Lončáci z Modré a vystoupí také dechová hudba Vlkošáci.

Ale pozor! Součástí festivalu budou také (ne)tradiční soutěže. Své dovednosti porovnají soutěžící při mistrovství České republiky v plivání česneku na dálku. Místní machři se pokusí překonat rekord z roku 2011, který čítá 10,71 metrů. Dále se bude soutěžit také v česnekovém kikindáši a příchozí se mohou přihlásit také do klání „o nejsmradlavější děcko“. Chybět nebude ani soutěž „čichačů“, pletení česnekových copů a utkání o nejtěžší česnek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x