Budiž zase zima: přání vyplněno, směr hory a nejen na ně

Foto: Naděžda Jahodová
VÝCHODNÍ MORAVA - Téměř měsíc po vánočních svátcích znovu platí: radujme se, veselme se. Neboť se vrací zima a s ní například něco tak dokonalého, jako je sníh. V dalších dnech mrznout divoce nebude, ale podle meteorologů si udrží formu právě načatá sněhová peřina. A to prospěje například horalům a tamním milovníkům zimních sportů.

Nový sníh – nový život. První letošní jehně z velké ovčí rodiny Ladislava Marušáka v Provodově kouká na bílou nadílku poněkud nevěřícně, ale za zády má pečlivou mámu i teplejší ovčín, takže velká pohoda.

A sníh vidí rádi všude v lyžařských střediscích našeho kraje. Jistě i tam, kde museli provoz dočasně přerušit, tedy například v Osvětimanech anebo ve Zlíně, restart se určitě chystá.

Tam, kde vydrželi, mají velikou radost. To platí třeba v Karolince, na Kohútce, na Stupavě, ve Velkých Karlovicích na Horalu nebo na Kyčerce, jistě i jinde.

Z Kohútky hlásí Josef Kocurek, osobnost s místem chvalně spjatá desítky let: „Už v sobotu znovu spouštíme naplno vleky, v týdnu i teď na jeho konci připadlo hodně sněhu, srdečně zveme, jdeme do plného provozu.“

Nejen Zlínský kraj zlepšuje náladu. Dva příklady.

Ve Starých Hamrech na Gruni, což už je v kraji Moravskoslezském, patří sobota mezinárodnímu mistrovství ČR v historickém lyžování.

„Připadlo 20 centimetrů prašanu, dokonalost sama i pády tak budou v dobovém oblečení na dobových lyžích do měkkého,“ pravila jedna z hlavních organizátorek Karin Raszková.

A o kus jižněji pro změnu u sousedů v kraji Jihomoravském mají obří košt pálenek. V Mikulčicích je jich možno vyzkoušet 1 200. K tomu moře místních specialit a soutěžně mimo jiné i kysané zelí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x