Budova Senioru se dočká zateplení

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE - Zateplení fasády budovy je jednou z nejúčinnějších řešení, jak uspořit náklady na vytápění. Otrokovická radnice proto vynaloží přibližně 6,8 milionu korun na zateplení objektu Senioru B. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Romana Pastuszková.

Práce začnou prvním červencovým dnem. Budova Senioru B v ulici K. Čapka 1615 bude zateplena v částech jižní a východní fasády, které jsou v nejhorším technickém stavu. V příštím roce bude do rozpočtu města Otrokovice navrženo zateplení zbývajících fasád, a to severní a západní.

„Součástí letošní etapy je i zateplení podlahy podkrovního prostoru, výměna balkonových dveří, oken včetně okenních parapetů, na balkonech bude položena nová dlažba a nové oplechování balkonového parapetu. Horní balkony ve 4. nadzemním podlaží budou zastřešeny novými přístřešky z lexanu. Nové budou střešní svody a okapové chodníky. Vzhled budovy se nebude měnit, omítka bude v barvě cihlové a budou zachovány typické bílé H-rámy,“ vyjmenovala novinky Alena Lacigová z odboru rozvoje města.

Zlepší se i užitné vlastnosti budovy. „Lidé, kteří musí trávit hodně času na vozíčku, se nově dostanou i na balkon. Budova B Senioru byla stavěna jako dům pokojného stáří, dnes na ni díky zdravotnímu stavu většiny uživatelů máme vyšší nároky,“ vysvětlil ředitel Senioru Otrokovice Zdeněk Mikel.

Dotčená budova se nachází v ulici K. Čapka. Otrokovický Senior B poskytuje domov 74 lidem a zároveň nabízí odlehčovací služby. „Rekonstrukce bude znamenat jistá omezení i pro všechny uživatele bydlící na východní straně budovy, k hřišti. Jeden až dva dny každý uživatel bude přebývat v náhradním pokoji,“ dodal Zdeněk Mikel.

Úspora energie u správně zatepleného domu se pohybuje kolem 30 – 60 %. Návratnost ceny zateplení ve snížených cenách za energie se odhaduje v rozmezí tří až pěti let. Pro osoby žijící v zateplené budově se výrazně zlepšují podmínky pro život. Zateplení snižuje hlučnost z okolí, eliminuje nemoci, jako například revmatismus, alergie, nachlazení apod.

Sponzorem článku je společnost Podlahy Praha, která nabízí tyto produkty a služby:

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x