Čapí mláďata z Biskupic: už máme občanky

Foto: zlin.cz a Jiří Sviečka
BISKUPICE - Je to něco jako vítání občánků nebo jako když se po patnácti letech dětství dostanou deváťáci k občanským průkazům. V ptačí říši teď měli malou slavnost biskupičtí mladí čápi. Ve vesnici mezi Zlínem a Luhačovicemi se svěřili do laskavé péče "ptačího táty" Jiřího Sviečky.

„Letošní rok je u nás v čapím životě poněkud zvláštní, ale velmi zajímavý,“ začíná osvědčený znalec ptačí říše své vyprávění.

Jednak totiž bylo potřeba s pomocí dobré vůle z obecního úřadu opravit předimenzované letité hnízdo na zdejším sloupě na návsi. To se v předjaří povedlo.

„Pak si čapí pár dával docela načas, přiletěl až 1. dubna, to je poměrně pozdě, ale dvojice stihla vše, jak měla,“ popisuje Sviečka.

Z vysezených vajec se vylíhla mláďata a když rostla a už byla vidět i zespodu, nastal čas kroužkování. Jenže ouha.

„Pokazila se nám plošina. A tak nastal problém, kde sehnat jinou. Povedlo se a tak jsem mohl vyjet nahoru, tři krásné mladé čápy jsem okroužkoval přímo u nich v hnízdě. Jednoho jsem pak svezl dolů, aby se s ním potěšily i místní děti ze školy. Všechno šlo hladce, mají takzvané odečítací kroužky, které se dají sledovat třeba dalekohledy,“ popisuje muž, který kroužkuje čápy přes dvacet let. Má tak označeno přes 220 000 ptáků ve 212 druzích, což z něj dělá možná světového rekordmana.

Teď se čápi začnou učit létat. „A já jim budu držet pěsti, aby neskončili smutně někde na sloupech elektrického vedení,“ přehlíží Sviečka mláďata, jimž právě předal „občanky.“

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x