Čápi odlétají, s kamarádem Jirkou se přiletěli rozloučit

Foto: Zlin.cz
BISKUPICE - Zrovna je čas, kdy se po zhruba pěti měsících loučí čápi. Hojně se vyskytují na Slovácku, na Hané i na Valašsku. V našem Zlínském kraji jsou vždy vítáni a lidé se jich nemohou dočkat. Jako třeba v Záhlinicích, Břestu, Halenkově, Biskupicích a na mnoha dalších místech.

Zatímco vítání na přelomu března a dubna bývá plné radosti, dočasné loučení spojené s odletem do teplých krajin už je zase jiné.

Vyprávět by letos mohl Jiří Sviečka z Biskupic, který se zdaleka nejen o čápy stará tím, že je kroužkuje a zjednodušuje jejich identifikaci.

Letošní odlet čápů z biskupických hnízd byl ale i pro zkušeného matadora dojemný a nikdy na něj nezapomene.

„Vrátil jsem se dopoledne domů a když jsem se podíval nahoru, nestačil jsem se divit. Nade mnou nějakých padesát metrů nad zemí kroužili čtyři čápi. Ne nad hnízdem, ale nad mým rodinným domem. Hlasitě klapali a až pak mi došlo, že se určitě přišli tedy přiletěli pro letošek rozloučit,“ vypráví „čapí“ táta, který i letos na jaře po vylíhnutí okroužkoval nové přírůstky z vysokozdvižné plošiny přímo na hnízdě.

„Ptákům jsem lehce pokynul, ahoj kamarádi, pak nabrali výšku, připojili se další dva a vydali se na jih směrem k Uherskému Hradišti a pak dál a dál…“

Příběh ale ještě vygradoval. Jeden z čápů zůstal vysílený na dvorku na konci vesnice, kde ho kulhajícího na jednu nožku objevil opět pan Jiří. Ten ho ošetřil a za pár hodin znovu vypustil.

„Tak snad kamarády dožene. Přeji mu dobrý vítr,“ končí Jiří příběh, který svědčí o tom, jak umějí být čápi chytří a lidé dobří…

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x