Čapí příběh ze Štípy. Miláčci místních dětí, dávejte bacha na dráty

Foto: zlin.cz
ZLÍN, ŠTÍPA - Tyhle hosty tu ještě neměli. Zatímco čápi se etablovali na spoustě míst našeho "čápům milého" kraje, ve Štípě je v posledních letech, možná desátkách let, nezaznamenali. O to více místní povětšinou mile překvapilo, když se nedaleko věhlasného poutního chrámu objevila dvojice bílých opeřenců.

Jenže to nebylo zdaleka jednoduché, stačí se zeptat bystrých pozorovatelů třeba z místní základní školy.

„Já viděla, jak nese v zobáku velkou myš. A já zase, že si začali budovat hnízdo. Ale ne tam, jak se díváte nad silnicí. Napřed si nosili materiál sem, na tuto památnou lípu, kterou před časem do značné míry ořezali, ale tam se jim to nedařilo,“ popisují šesťáci ze štípské základky.

„Máme to přímo ideální, výuka biologie v praxi,“ ukazuje pan učitel Vojtěch Balusek na nově postavené hnízdo, kde momentálně dlí jen jeden z dvojice obyvatel.

„Oni si to hnízdo pracně vybudovali, ale je na docela nebezpečném místě, pokud by se třeba oni, případně jejich potomci dotkli naráz dvou drátů vedoucích ze sloupů, asi by to mělo fatální, tedy velmi smutné následky,“ připomíná dětem pan učitel.

Na místě je proto případné řešení. Ale jaké. Nabízí je Lubomír Budný, mluvčí energetické společnosti.

„V takových případech umíme dráty takzvaně odizolovat, což znamená, že na místo možného kontaktu umístíme speciální chrániče. Jednáme o tom s odborem životního prostředí na zlínské radnici, ale celá situace je poměrně choulostivá, zatím nevíme, zda ptáci jen vybudovali hnízdo, anebo zda do něj stihli naklást vejce,“ popisuje situaci Budný s tím, že podobnou záležitost řešili i na okraji Uherského Brodu a tam čápům pro jejich bezpečí vypomohli.

Nová čapí populace, rozuměno to, zda vyvedou ještě letos mladé, je ovšem v centru Štípy velkým otazníkem.

„Podle mého názoru má příroda věci nastavené po svém. Tady se mi jeví jako málo pravděpodobné, že by ještě dvojice vyseděla letošní potomky. To proto, že na většině hnízd se už rodilo, což vidím mimo jiné u nás na vesnici v Biskupicích,“ říká znalec, ornitolog Jiří Sviečka s tím, že je příroda mocná čarodějka, ale také je podle něho možné, že si letos prostě jen postaví hnízdo, stráví líbánky a mladé přivedou na svět na témže místě za rok.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->