Čas lyžování. Zlíňané jsou všude

foto: zlin.cz
ZLÍN - Všude dobře, tak co doma... Poupravené úsloví vede k úsměvu. Ale platí. Třebaže se početní lyžaři z našeho kraje ze všeho nejraději vracejí domů, pokud to dovolí epidemická nařízení lišící se stát od státu, pak vyrážejí například pod alpské velikány moc rádi. Sezóna lyžování je v plném proudu.

„Je to prostě paráda, vyšlo báječné počasí a klidně řeknu, že Zlíňáci a sousedi z okolí letos držíme rakouská horská střediska ekonomicky nad vodou. My jsme s kamarády byli v Nassfeldu. Mým odhadem je tu nějakých třicet procent klientely, než bývalo v normálních předcovidových dobách. Velice početná je účast lidí od nás, já jsem tu například po dlouhém čase potkal kamaráda Radima,“ hlásil ze zpáteční cesty domů Zlíňan Ondřej s tím, že vyšlo skvělé počasí.

Menší účast domorodců je určitě dána přísnými opatřeními, která u našich jižních sousedů platí nejen v ubytovacích zařízeních, ale také na lanovkách a dokonce na svazích.

„My jsme se vydaly s kamarádkami dvěma auty na „babskou jízdu“ už popatnácté. Čtyřdenní skipas do několika rakouských středisek vyšel na necelých 190 eur, tedy nějakých 4700 korun. Ale od úterý začala platit přísnější pravidla a tak se musela ochrana dýchacích cest užívat nejen ve vnitřních prostorách, ale taky na lanovce a dokonce na svahu,“ vyprávěla po návratu Zlíňanka paní Vlasta.

V Česku jsou zatím v tomto směru pravidla podstatně benevolentnější. Zlíňané míří na jednodenní víkendové lyžování ve svém kraji třeba na Kyčerku, Rališku, Kohútku, Razulu, Stupavu, Troják, Karolinku a další místa. Jednodenní skipasy podražily. Pohybují se od 430 do 650 korun, rodiny s dětmi využívají rodinných lyžařských jízdenek.

Často se vyráží nejen do Rakouska, ale i na Slovensko. Tam ale počítejte s velkým cenovým rozpětím, nejdráže je v tatranských střediscích, v Jasné, kde se jezdí i Světový pohár ve sjezdových disciplínách, vyjde denní lyžování kolem 1 500 korun.

Stále oblíbenější destinací se tak stávají Jeseníky. Do nového areálu v Koutech nad Desnou dorazíte v klidu a v pohodě i vlakem ze Zlína za dvě a půl hodiny. Není tam levně, ale na druhé straně za 850 korun se nabízí na celý den škála sjezdovek, z nichž nejdelší měří u nás naprosto nevídané tři kilometry. Navíc si můžete přidat z horní stanice moderní šesti sedačkové lanovky zhruba hodinový tříkilometrový výšlap do 1350 metrů. Výhledy od přečerpávací vodní nádrže Dlouhé stráně jsou jedinečné.

Přitom respirátory užijete vlastně jenom ve zmíněném vlaku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x