Část dálnice D49 u Holešova se stavěla bez povolení, upozorňuje ekologický spolek Děti Země

Výstavba dálnice D49 Hulín – Fryšták. Foto: ŘSD ČR
KROMĚŘÍŽSKO – Při stavbě dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem přeložilo Ředitelství silnic a dálnic ČR dva potoky bez stavebního povolení. Ve své tiskové zprávě to uvádí ekologický spolek Děti Země.

Ekologické spolky kritizují podmínky výstavby dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem dlouhodobě. Stavba úseku dlouhého 17,3 kilometru byla slavnostně zahájena už v roce 2008, následně však soud zrušil stavební povolení a v červenci 2010 ministerstvo dopravy stavbu zastavilo kvůli nedostatku financí a námitkám ekologů.

V roce 2021 byla stavba dálnice D49 obnovena. Loni na jaře zamítl pražský městský soud žaloby ekologických spolků proti stavebnímu povolení. Ty však proti tomuto rozhodnutí podaly kasační stížnost, kterou se nyní zabývá Nejvyšší správní soud.

Koncem dubna upozornil ekologický spolek Děti Země na to, že dva potoky zasahující do stavby dálnice D49 byly přeloženy bez stavebního povolení.


„Je absurdní, pokud stát začne v prosinci 2021 stavět dálnici D49 a k několika řádně povoleným objektům na hlavní trase si bez pravomocného stavebního povolení připojí ještě dvě přeložky vodních toků. ŘSD ČR asi netuší, co se na stavbě děje, ačkoliv tam má mít stavební dohled, který má kontrolovat, zda se staví podle platných stavebních povolení. Jde podle nás o závažné selhání státního investora,“ hodnotí situaci předseda Dětí Země Miroslav Patrik, který přípravu a výstavbu dálnice D49 z Hulína do Fryštáku sleduje už od roku 2004.



První černou stavbou je podle Dětí Země přeložka Žeranovky u Holešova, druhou pak přeložka Přílepského potoka.

Stavební úřad v Holešově na základě upozornění spolku Egeria z 13. února 2023 zkontroloval výstavby dálnice D49 z Hulína do Fryštáku, přičemž potvrdil, že dvě přeložky vodních toků JV od Holešova staví Ředitelství silnic a dálnic ČR bez povolení, takže jde o tzv. černé stavby,“ uvádí Děti Země v tiskové zprávě.

Stavební úřad proto 24. března 2023 zahájil řízení o jejich odstranění s možností do třiceti dní požádat o vydání dodatečného povolení. Navzdory tomu ŘSD ČR 5. dubna 2023 napsalo spolku Egeria, že výstavbu těchto objektů odmítá zastavit,“ informovaly dál Děti Země.

Podle Ředitelství silnic a dálnic se na tocích se nyní nepracuje. „Na tyto dílčí stavební objekty mimo hlavní trasu běží stavební a územní řízení,“ odpověděla mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková na dotaz ČTK, zda ŘSD zažádalo o dodatečné stavební povolení přeložek obou potoků.

Podle ŘSD by tak měla stavba dálnice D49 i nadále pokračovat podle harmonogramu. Dokončena by měla být v roce 2024.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x