Celkem 12 tisíc seniorů získá od zlínské radnice roušku

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - Dohromady 12 tisíc seniorů obdrží v těchto dnech od zlínské radnice roušku. Server Zlin.cz o tom informoval Lukáš Fabián z tiskového oddělení magistrátu.

Úvodní dny ve stavu nouze znamenaly pro město Zlín intenzivní shánění akutně nedostatkových ochranných pomůcek, jako jsou roušky, dezinfekce, rukavice a další. Díky svým kontaktům, ale například i díky darům ve Zlíně působících firem, se již v prvních kritických dnech podařilo zajistit několik tisíc ochranných pomůcek pro nejohroženější skupiny takzvaně z první linie a také pro zaměstnance nezbytné pro zajištění fungujícího chodu města a služeb.

„V prvních dnech jsme museli z městských zdrojů vybavit především pracovníky zdravotních a sociálních služeb, domovy pro seniory, hasiče, strážníky, řidiče MHD, pracovníky technických služeb a mnoho dalších, mezi nimi například i zlínské prodavačky a prodavače. Nyní se nám podařilo situaci s dodávkou zdravotnického materiálu ustálit. Máme pravidelné dodávky a můžeme tak poskytnout roušky dalším občanům města,“ uvedl Jiří Korec, primátor města. Právě v těchto dnech tak začíná město Zlín s distribucí informačních letáků do více než třiceti tisíc zlínských domácností. Leták se bude distribuovat ve dvou verzích. Jedna bude čistě informační a lidé zde naleznou důležité kontakty pro řešení složitých životních situací i návod, jak se starat o látkovou roušku a další. Druhá varianta zásilky bude obsahovat navíc ochrannou roušku. Variantu informativního materiálu včetně látkové roušky obdrží automaticky všichni senioři ve věku 70 let a více.

„Povinnost nosit roušky může platit ještě několik týdnů, ne-li měsíců. Distribuovat další ochranné pomůcky mezi ohrožené skupiny tak dává stále smysl,“ ujistil náměstek primátora Bedřich Landsfeld. Město v těchto dnech dodává plošně látkové roušky 12 tisícům seniorům ve věku na 70 let a je připraveno pomoci i dalším občanům, kteří kontaktují město s tím, že ještě žádnou látkovou roušku nemají a nevědí, jak si ji zajistit. 

Kromě nesnadného shánění ochranných pomůcek či dezinfekcí a jejich následné distribuce nabízí město Zlín v této nelehké době také řadu dalších služeb. Osamělým seniorům je poskytován nákup základních potravin a hygienického balíčku. Lidem, kteří nesou tuto situaci špatně po psychické stránce, nabízí radu a pochopení SOS LINKA ZLÍN zřízená zlínskou radnicí. Město organizuje propojení dobrovolníků s institucemi a jednotlivci, kteří potřebují pomoc. V neposlední řadě byla také zřízena urgentní pomoc rodičům samoživitelům ve finanční nouzi. Tato pomoc spočívá v poskytnutí teplé stravy členům domácnosti.

„Všem dobrovolníkům, ať už obyvatelům města, nebo zaměstnancům magistrátu, kteří i ve svém volném čase a o víkendech rozváží potřebný materiál, patří naše velké poděkování. Bez nich a jejich úsilí by byl efekt poloviční. Zvláště bych chtěl poděkovat dobrovolníkům ze Skautského krizového centra Zlín, kteří nám pomáhají už od prvního týdne karantény,“ vzkázal náměstek primátora Aleš Dufek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x