Cena města Zlína za rok 2021 má dva držitele. Jsou jimi zasloužilý pedagog a úspěšný podnikatel

Petr Chmela (vlevo) a Bohumil Galásek převzali ocenění z rukou primátora Zlína Jiřího Korce. Foto: Město Zlín
ZLÍN – Cenou města Zlína vzdává město hold osobnostem, jejichž dílo Zlín zviditelnilo a svým významem často překročilo hranice města i celé naší republiky. Ocenění za rok 2021 si tentokrát odnesly hned dvě osobnosti - bývalý středoškolský učitel češtiny a dějepisu a současný kronikář města Zlína Bohumil Galásek a podnikatel a spoluzakladatel společnosti Tescoma Petr Chmela.

Slavnostní atmosféru ve zcela zaplněné obřadní síni zlínské radnice důstojně uvedla fanfára zkomponovaná jedním z nositelů Ceny města Zlína Jaroslavem Bílým a zahráli ji trubači Velkého dechového orchestru Zlín pod vedením Karla Mlčka. Poté zazněla skladba od Ludvíka van Beethovena, Romance F dur, opus 50 v podání osmnáctiletého houslisty Davida Henrycha, vítěze 24. ročníku Akademie Václava Hudečka.

Na předání cen přijela i vnučka Bohumila Galáska, flétnistka Lucie Lerlová, která studuje v rakouském Linci. Se svými kolegyněmi Evou Polednovou a Magdalénou Klímovou z Tria LUMAE předvedla skladby od Josepha Bodina de Boismortiera, Matthiase Mauteho a Vincenza Ruffa.

Cenu města Zlín za rok 2021 předal oběma oceněným primátor města Zlína Jiří Korec. „Je mi velkou ctí předat ocenění pánům Galáskovi a Chmelovi v roce, ve kterém slaví město Zlín 700. výročí od první písemné zmínky. Oba jsou výbornými reprezentanty Zlína v rozdílných profesích, ve kterých díky nadšení a profesionalitě dosáhli úspěchů, a to v podobě kvalitního vzdělávání několika generací studentů anebo vybudování nadnárodní úspěšné firmy,“ uvedl Jiří Korec.

Po předávacím aktu následoval slavnostní přípitek, zápis nových nositelů Ceny města Zlína do kroniky a osobní gratulace. Akci slovem provázeli herci Městského divadla Zlín manželé Petra a Radovan Královi.

Nositel Ceny města Zlína za rok 2021 Bohumil Galásek vychoval několik generací studentů zlínského gymnázia na Lesní čtvrti. Cenu města Zlína získal za vynikající pedagogickou činnost a významný přínos pro výchovu a vzdělávání mladé generace. Je pro studenty nezapomenutelným kantorem. V práci pro další generace nyní neúnavně pokračuje coby kronikář města Zlína a je také aktivním členem Komise pro názvosloví a místní orientaci Magistrátu města Zlína.

Nositel ceny města Zlína za rok 2021 Petr Chmela spolu s Jiřím Vaculíkem vybudoval společnost Tescoma, která v roce 2022 oslaví 30. výročí od svého založení. Tescoma nyní prodává své výrobky ve více než 130 zemích světa, má na svém kontě přes 700 patentů a patří k velkým zaměstnavatelům v regionu. E-shop Tescomy funguje na bázi sociálního podnikání, kdy ho spravují handicapovaní lidé. Společnost také podporuje desítky neziskových projektů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x