Cena tepla se zvyšuje i v Otrokovicích. Průměrná domácnost zaplatí o 300 Kč měsíčně více

Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Také obyvatelé Otrokovic si v roce 2024 za teplo oproti předchozím rokům připlatí. Předběžná cena tepelné energie byla stanovena na 1134,73 Kč/GJ, což je o 186 korun více než loni.

Město Otrokovice se prostřednictvím své obchodní společnosti TEHOS stará o dodávku tepelné energie pro vytápění a přípravu teplé vody ve více než 5600 domácnostech a dalších objektech, mezi které se řadí například školy, školky a jiná zařízení občanské vybavenosti. V přepočtu na domácnost by cena za teplo v bytě 2+kk měla být v roce 2024 v průměru přibližně o 300 Kč měsíčně vyšší než doposud.

Na navýšení má vliv zvýšená sazba DPH, kterou stát od nového roku zvyšuje z deseti na dvanáct procent. Dále je navýšení ceny způsobeno především zvýšením ceny tepelné energie od Teplárny Otrokovice, která k němu přikročila z důvodu zvýšených nákladů na investice a provoz v důsledku mezinárodních závazků ČR na snižování emisí CO2, zvýšenými náklady na emisní povolenky, atd.,“ informovala mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová.

Teplárnám také stát zrušil podporu pro ekologickou výrobu elektřiny a tepla. V neposlední řadě může za zvýšení cen také rostoucí inflace, která ovlivnila prakticky všechny další položky vstupující do kalkulace ceny tepla včetně zvýšení ceny elektřiny.

Přesto městská společnost TEHOS jako distributor tepla v Otrokovicích drží ceny níž než některá okolní města. Například ve Zlíně je předběžná cena pro příští rok 1162,60 Kč/GJ s DPH, ve Vsetíně 1297,02 Kč/GJ s DPH, v Prostějově 1293,69 Kč/GJ s DPH a ve Valašském Meziříčí 1207,36 Kč s DPH,“ zmínila Vaculová s tím, že v Otrokovicích byla předběžná cena tepla pro rok 2024 stanovena ve výši 1134,73 Kč/GJ.

Pro zajištění dodávky TEHOS vlastní a využívá více než 15 km horkovodních rozvodů a více než 200 předávacích stanic, které dispečersky řídí prostřednictvím vlastní komunikační sítě. V roce 2024 společnost plánuje opravy a investice do tepelných zařízení za téměř 10 milionů korun.

Jedná se například o výměnu řídících systémů – takzvaných regulátorů na dvaceti předávacích stanicích, výměnu čerpadel za energeticky úspornější, výměnu regulačních ventilů a dalších strojních a elektronických součástí předávacích stanic, dále jde o provádění pravidelného servisu, revizí a předepsaných kontrol včetně metrologického ověřování měřičů tepla,“ vyjmenoval jednatel městské obchodní společnosti TEHOS Tomáš Morys.

Vyúčtování cen tepelné energie za rok 2023 bude známo začátkem roku 2024. „Na konečnou cenu a tedy finanční náklad domácnosti na teplo má vliv spotřeba energie. V roce 2023 bylo odběratelům dodáno méně tepla, než byl reálný předpoklad. Záleží samozřejmě na individuálním nastavení záloh za teplo, ale celkově mohou lidé za rok 2023 počítat s přeplatky, které budou odběratelům vraceny zpět prostřednictvím vyúčtování od správců SVJ,“ uzavřel Morys.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x